1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Paavo Berglundin Stradivari jää Suomeen

Suomen Kulttuurirahasto on hankkinut soitinkokoelmaansa hiljattain edesmenneen kapellimestarin Paavo Berglundin Stradivari-viulun.

Kapellimestari Paavo Berglundin Stradivari-viulu. Kuva: Suomen kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto on kartuttanut arvosoininkokoelmaansa kapellimestari Paavo Berglundin Stradivari-viululla. Samalla Kulttuurirahastolle lahjoitetaan Berglundin levytysten oikeudet sekä kapellimestarin orkesterinuottimateriaali.

Paavo Berglundin Stradivari on rakennettu noin vuonna 1700 ja sijoittuu ajallisesti Stradivarin kultakauden kynnykselle. Viulu on ikäisekseen poikkeuksellisen hyvin säilynyt.

Kulttuurirahaston hankinnan jälkeen Suomessa on kolme lainakäytössä olevaa Stradivari-viulua. Kaksi muuta kuuluvat Pohjola Pankin Taidesäätiölle ja Sibelius-Akatemialle.

Cremonalainen Antonio Stradivari (1644–1737) on maailmanhistorian arvostetuin viulunrakentaja ja hänen viulujaan pidetään viulunrakennustaidon ylittämättöminä saavutuksina.

Suomen Kulttuurirahaston soitinkokoelmassa on 46 jousisoitinta. Kokoelman soittimia lainataan määräajaksi lahjakkaiden muusikkojen ja musiikinopiskelijoiden käyttöön.