Koe uusi yle.fi

Paavo Berglundin Stradivari jää Suomeen

Suomen Kulttuurirahasto on hankkinut soitinkokoelmaansa hiljattain edesmenneen kapellimestarin Paavo Berglundin Stradivari-viulun.

kulttuuri
Kapellimestari Paavo Berglundin Stradivari-viulu.
Kapellimestari Paavo Berglundin Stradivari-viulu.Suomen kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto on kartuttanut arvosoininkokoelmaansa kapellimestari Paavo Berglundin Stradivari-viululla. Samalla Kulttuurirahastolle lahjoitetaan Berglundin levytysten oikeudet sekä kapellimestarin orkesterinuottimateriaali.

Paavo Berglundin Stradivari on rakennettu noin vuonna 1700 ja sijoittuu ajallisesti Stradivarin kultakauden kynnykselle. Viulu on ikäisekseen poikkeuksellisen hyvin säilynyt.

Kulttuurirahaston hankinnan jälkeen Suomessa on kolme lainakäytössä olevaa Stradivari-viulua. Kaksi muuta kuuluvat Pohjola Pankin Taidesäätiölle ja Sibelius-Akatemialle.

Cremonalainen Antonio Stradivari (1644–1737) on maailmanhistorian arvostetuin viulunrakentaja ja hänen viulujaan pidetään viulunrakennustaidon ylittämättöminä saavutuksina.

Suomen Kulttuurirahaston soitinkokoelmassa on 46 jousisoitinta. Kokoelman soittimia lainataan määräajaksi lahjakkaiden muusikkojen ja musiikinopiskelijoiden käyttöön.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tietovuoto

Ruotsissa tiedustelulaitos viestii avoimesti – HS:n tietovuoto-jutun kaltaiset "paljastukset" on jo kerrottu verkkosivuilla

Lähdesuoja

4 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää poliisin erityisestä kotietsinnästä

Lähdesuoja

Viestikoekeskus-jutussa epäiltynä ainakin Helsingin Sanomien toimittajia – Tutkinnanjohtaja: "Kysymyksessä on vakava asia"

Onnettomuudet

Matkustajajuna on suistunut moottoritielle Yhdysvalloissa – "useita kuolleita"