Saippua kuin karamelli

Saippuan teossa voi käyttää mielikuvitusta. Sulaan massaan voi sekoittaa lähes mitä vain keittiön kaapeista löytyy: kahvia, suolaa tai vaikka vaniljasokeria. Saippua on käyttövalmis vuorokauden kuluttua.

Saippuan tekeminen on kuin leipomista: sulatetaan, sekoitetaan, maustetaan ja muotoillaan.

Käsityöliike Kankurin taitokouluttaja Tuija Isopahkala kertoo, että saippua kannattaa valmistaa valmiista saippuamassasta.

- Itse massan tekoon vaaditaan lipeää, eikä sen käyttö ole kotioloissa suositeltavaa. Valmis saippuamassa on turvallisempaa!

Massa on jämäkkää ja se pitää sulattaa pienissä paloissa mikrossa. Lämpötilan on oltava mieto, sillä massa ei saa kiehua.

- Puoli minuuttia kerrallaan, ohjeistaa Isopahkala sulattamisesta.

Kun massa on sulanut, siihen voi sekoittaa lähestulkoon mitä vain kodin kaapeista löytyvää tuomaan värejä ja tuoksuja.

- Tee antaa väriä ja rouheutta saippuaan. Sitten voi laittaa suolaa, kookosta, kahvia, vaniljasokeria ja vaikkapa ruusunmarjaa, listaa Isopahkala.

Tuoksuja luonnosta

Saippuan ei tarvitse olla perinteinen vaalea kuutio. Massan voi siirtää erimuotoisiin muotteihin ja pinnalle voi ripotella esimerkiksi kauraryynejä tai kuivattuja ruusun terälehtiä.

Ihmisen iholle sopivat tai syötäväksi kelpaavat aineet käyvät saippuan väritykseen. Tuoksuina voi käyttää luonnosta saatavia eteerisiä öljyjä, kuten laventelia tai kukkaistuoksua.

- Puoli teelusikallista väriainetta sekoitetaan sulaan massaan. Ja väriaine. Sitten massa laitetaan muottiin.

Tehtävä vaatii ripeää otetta, ettei massa jähmety ennen aikojaan. Massan voi irrottaa muotista kymmenen minuutin jälkeen. Saippua on käyttövalmis seuraavana päivänä.