Ryanair havittelee taas Aer Lingus -yhtiötä

Kauppa vahvistaisi Irlannin asemaa lentomarkkinoilla, Ryanair kosiskelee.

talous

Halpalentoyhtiö Ryanair haluaa ostaa kilpailijansa Aer Lingusin osuudet Irlannin valtiolta. Ryanair havitteli lentoyhtiötä jo vuonna 2006, mutta maan hallitus ei suostunut myymään eivätkä kilpailuviranomaiset siunaamaan kauppaa.

Irlannin valtio omistaa 25 prosenttia Aer Lingus -lentoyhtiöstä ja Ryanair vajaat 30 prosenttia. Ammattiliitot ja oppositiopoliitikot ovat vedonneet hallitukseen ostotarjouksen sivuuttamiseksi, sillä Ryanair tunnetaan kylmänä ja säälimättömänä kulujen karsijana.

Ryanair kuitenkin perustelee lausunnossaan, ettei valtiolla ole enää syytä olla myymättä osuuttaan pois. Edellisen ostoyrityksen jälkeen Irlanti joutui ottamaan vastaan kansainvälisen pelastuspaketin ja on neuvotteluissa lainoittajien kanssa antanut ymmärtää, että Aer Lingus -osuudet voisi rahapulassa panna kaupan.

- Merkittävä poliittinen kysymys on se, myydäänkö menestyvälle irlantilaiselle yhtiölle - joka tukee Aer Lingusin liikennettä, madaltaa yksikkökuluja ja luo työpaikkoja - vai myydäänkö ei-irlantilaiselle, Ryanair sanoo.

Vaihtoehto johtaisi Ryanairin mukaan Aer Lingusin hajottamiseen.

Yksi syy Aer Lingusin houkuttavuuteen on Lontoossa. Siellä Aer Lingus lentää tärkeälle Heathrow'n solmukentälle, kun Ryanair operoi kolmella pienemmällä kentällä.

Lähteet: AP