Satoi tai paistoi - merivartioston työmäärä on vakio

Hyvällä säällä töitä riittää vesillä ja viileämmällä ilmalla työtehtävät liittyvät saarissa tapahtuviin örvellyksiin, kertoo Kotkan merivartioaseman päällikkö Oiva Juntunen.

Kotimaa
oiva juntunen tähyilee merelle
Maija Tuunila / Yle

Alkukesän viileys ei ole välttämättä hemmotellut huviveneilijöitä ja se on näkynyt muun muassa Suomenlahdella Kotkan ja Haminan edustalla.

- Joko säät ovat olleet huonot tai kymiläiset veneilijät ikääntyneet eivätkä liiku vesillä, naurahtaa Kotkan merivartioaseman päällikkö Oiva Juntunen.

Merivartiostossa on jälleen varauduttu juhannukseen. Parhaimmillaan huviveneitä liikkuu Kotkan ja Haminan vesillä tuhansia ja se tietää myös paljon töitä.

- Hyvällä kelillä työt keskittyvät vetten päälle ja huonolla kelillä saaristoon, kertoo Oiva Juntunen.

- Vesillä normaali työkeikka on konevikaisen tai karille ajaneen veneen hinaus. Myös veden varaan joutuneiden pelastamisia on jonkin verran.

- Kun keli on huono, väki pysyy saarissa mökeillä. Meidän työkeikat liittyvät lähes aina jonkinlaiseen örvellykseen. Ihmiset liukastelevat tai aiheuttavat järjestyshäiriöitä. Myös sairaustapaukset ovat juhannuksena yleisiä.

Eli oli keli mikä tahansa, merivartiostolla riittää töitä. Työmäärä on vakio, työtehtävät vain muuttuvat.

"Vesille mahtuu kaikki"

Juhannuksen menoliikenne saariin alkaa torstaina ja jatkuu aina juhannusaaton iltapäivään asti. Aattoillaksi liikenne hiljenee. Juhannuspäivänä veneitä alkaa taas olla vesillä, varsinkin jos sää on kaunis. Sunnuntaina alkaakin paluuliikenne mökeiltä.

Kotkan merivartioaseman päällikkö Oiva Juntunen toivoo juhannuksen viettäjiltä suvaitsevuutta ja toivottelee kaikille leppoista juhannusta. Lisäksi hän muistuttaa, että tänä keväänä sääolosuhteet ovat muuttuneet ajoittain nopeastikin, joten se kannattaa ottaa myös juhannuksena vesillä huomioon.

- Ja kaikki halukkaat ovat aina mahtuneet vesille ja mahtuvat nytkin!

Ammattiliikenteen promilleraja laski

Torstaina ammattimaisessa vesiliikenteessä promilleraja laski puoleen promilleen. Kotkan merivartioaseman päällikkö Oiva Juntunen ei usko, että se nostaa ruorijuopumusepäilyjen määrää mitenkään radikaalisti. Muilla veneilijöillä promilleraja pysyy yhdessä.

- Tutkimusten mukaan vesillä ongelmiin tai tapaturmiin joutuvilla henkilöillä promillemäärä on yleensä yli sen yhden, kertoo Oiva Juntunen.

- Jos promilleraja laskee kaikilla puoleen promilleen, kuten tulevaisuudessa saattaa käydä, niin ainakin meillä työt lisääntyvät.