Kymenlaaksolaismiehen epäillään vakoilleen nettikäyttäjiä

Miehen hallusta löydettiin yhteensä yli neljä miljoona tiedostoa, jotka sisälsivät muun muassa pääasiassa nuorten naisten koneilta tallennettuja valokuvia. Tietokoneisiin ladattujen haittaohjelmien avulla epäilty pystyi myös kuvaaman uhrejaan näiden huomaamatta.

Kotimaa

Eteläkymenlaaksolaisen 1980-luvulla syntyneen miehen epäillään vakoilleen yli sadan ihmisen tietokoneen käyttöä ja kotielämää heidän tietämättään. Miehen epäillään päässeen käsiksi ihmisten yksityisiin tietokoneisiin siten, että hän on tehnyt nettisivuja, joilla on tarjottu ladattavaksi asialliselta vaikuttavia ohjelmia. Kun kävijä on ladannut ohjelman koneelleen, hän on saanut tietämättään linkistä haittaohjelman.

- Sitä kautta rikoksesta epäilty on päässyt uhrien koneille poimimaan niille tallennettuja tietoja, sanoo rikoskomisario Arto Korhonen Keskusrikospoliisista.

Uhrien houkutteluun tarkoitetut verkkosivut oli suunnattu aihepiiriltään erityisesti nuoria naisia kiinnostaviksi. Myös epäillyn koneelle poimitut tiedostot olivat pääosin peräisin nuorten naisten koneilta.

- Nämä ovat Etelä- ja Keski-Suomen alueella olevia, lähinnä nuoria naisia, vahvistaa Arto Korhonen.

Miehen hallusta löydettiin yli neljä miljoonaa tiedostoa, jotka sisälsivät uhrien koneilta tallennettuja valokuvia, ruutukaappauskuvia ja web-kamerakuvia. Haittaohjelman avulla mies kykeni hallitsemaan uhrin konetta tämän huomaamatta ja keräämään tietoja näppäimistön käytöstä. Epäilty on myös kuvannut koneiden web-kameroilla uhrejaan ja tilaa, jossa kone on sijainnut.

Poikkeuksellinen tapaus

- Minulla ei ole tiedossani muita vastaavia tapauksia, toteaa rikoskomisario Arto Korhonen rikoksen harvinaisuudesta.

Haittaohjelmien välttämiseksi Korhonen kehottaa pitämään tietokoneen virusturvaohjelmat ajan tasalla.

- Pitää kiinnittää huomiota siihen, millä sivuilla netissä liikkuu. Ja jos koneen web-kameraa ei tarvitse, se olisi syytä peittää jollakin, neuvoo Korhonen.

Jos koneen web-kameraa ei tarvitse, se olisi syytä peittää jollakin.

Arto Korhonen

Keskusrikospoliisi epäilee miehen toiminnan jatkuneen kesästä 2010 syksyyn 2011 eli noin vuoden. Poliisi pääsi miehen jäljille verkkosivujen tekijöiltä tulleen vinkin avulla.

- Ammattilaiset havaitsivat, että nettiin on ilmestynyt heidän tekemiensä verkkosivujen kaltaisia sivuja, jotka ovat väärennettyjä, kertoo Arto Korhonen.

Vuonna 2011 mies jäi kiinni ja häneltä takavarikoitiin tietokoneita ja muistitikku.

Tutkinnassa ei ole tullut esiin, että epäilty olisi pyrkinyt hyötymään uhreistaan taloudellisesti. Rikosepäilyjä on tutkittu muun muassa nimikkeillä salakatselu, törkeä tietomurto ja vaaran aiheuttaminen tietojenkäsittelylle. Asia siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan.