Ylen toimittajat VASTAtusten

Yle Pohjois-Karjalan toimittajat ottivat härkää sarvista ja uhmasivat sydänkesän herkintä käyttöesinettä, vastaa. Viisi toimittajaa teki juhannusvastansa täysin oman halunsa mukaan piittaamatta yleisestä mielipiteestä.

vastat (vihdat)
Toimittajien tekemät vastat rivissä
Yel Pohjois-Karjalan toimittajien tekemät vastat uljaassa rivissä.

Itä-Suomessa vastotaan, Länsi-Suomessa vihdotaan. Yhteistä kaikille on se, että saunanautinto olisi mahdollisimman hyvän tuoksuinen ja ihoa inspiroiva.

Saunavastan teon voi yleensä aloittaa juhannuksen tienoilla, jolloin koivun lehdet ovat "valmiita" ja kestävät vastomisen.

Hieskoivu vai rauduskoivu

Innokkaat vastantekijät käyvät yhä keskustelua siitä, tehdäkö vasta hies- vai rauduskoivusta. Suomen Saunaseuran sivulla ongelmaa pohditaan näin:

- Rauduskoivua pidetään kes­tävämpänä ja se tulee lehteen yleensä ennen hieskoivua. Hieskoivun oksat ovat notkeampia ja sopivat hyvin ainakin sidosvitsoiksi.

- Jotkut ovat myös sitä mieltä, että hieskoivusta lähtee voimakkaampi koivun tuoksu.

Saunavasta tulisi oikeaoppisesti sitoa vitsaksella. Kiireinen kaupunkilainen kuitenkin saattaa turvautua kumilenkkiin tai naruun.

Koivun lisäksi vastoja on tehty katajasta ja joa männynoksista.

Yle Pohjois-Karjalan toimittajat päästivät vastat vapaalle

Viisi Yle Pohjois-Karjalan toimittajaa päätti tehdä itselleen vastan, joka ei kumartelisi yleisille tai erityisille vaatimuksille siitä, millainen vastan tulisi olla ja mistä se pitäisi tehdä.

Kuvagalleria teksteineen kertoo lopputuloksesta tarkemmin.

HYVÄÄ JUHANNUSTA koko toimituksen puolesta!