1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopolla kohti Sipoon tulevaisuutta

Sipoossa motivoidaan asukkaita osallistumaan kunnan kehittämiseen taiteen avulla. Uudessa Oranssijopo-taidenäyttelyssä asukkaat voivat jättää toiveita Nikkilän alueen tulevaisuudesta. Samalla ihmisiltä kerätään paikkoihin liittyviä kuvia ja tarinoita ylös omaksi teoskokonaisuudeksi.

Sipoo
oranssit pyörät
Sipoon kirjastosta voi lainata kaksi oranssia jopoa ja lähteä Maikku Huovilan reitille.Yle

Vähän pilvisemmänkin kesäpäivän ratoksi voi nyt napata Sipoon kirjastosta oranssin jopon lainaan ja hypätä mukaan taideteokseen. Sipoolainen taitelija ja taidemaalari Maikku Huovila on tehnyt kartan lapsuuden ajan reitistään, joka kulkee ympäri Nikkilää.

- Kun Nikkilä ja Sipoo tulevat kehittymään ja kasvamaan, niin mulla oli tarve jotenkin tallentaa sitä tarinaa lapsen näkökulmasta ja toisaalta antaa foorumi, jossa paikalliset ihmiset voivat kertoa omaa näkökulmaansa, Huovila kertoo teoksen lähtökohdista.

Vinkkejä ja toiveita kaavoitukseen

Pyöräreitti on siis vain osa taideprojektia, joka kestää seuraavat kolme vuotta. Sinä aikana paikallisten ihmisten toivotaan ottavan kuvia ja kertovan tarinoita reittiin liittyvistä paikoista.

Myös kunta saa oman osansa Oranssijopo-näyttelystä, jossa ihmiset voivat jättää toiveita alueen tulevaisuudesta Nikkilän kartalle. Sipoon kunnan kaavoittaja Pilvi Nummi-Sund pitää taidetta loistavana tapana aktivoida ihmisiä osallistumaan kunnan kehittämiseen.

- Se on kivaa, ainakin oletan, että se on kivaa osallistua tällä tavalla vapaamuotoisesti. Silloin, kun meillä on joku suunnitteluhanke menossa, niin se on hirveän rajattu ja se keskittyy aina vain joihinkin tiettyihin kysymyksiin. Eli tämä on siinä mielessä erilainen tapa, että asukkaat voivat tuoda ajatuksiaan vapaasti esiin, Nummi-Sund iloitsee.

Näyttelyssä kerättyjä toiveita on tarkoitus huomioida kaavoituksessa niin paljon kuin mahdollista.

Olisi kiva, että tarinoita tulisi paljon joka puolelta ja mahdollisimman monet tietäisivät niistä, koska silloin ne tarinat alkavat elää.

Mervi Jokela

Tarinat jäävät elämään

Taiteilija itse kiertää reitillä muiden pyöräilijöiden mukana joka toinen tiistai. Vaikka teos onkin hyvin paikallinen ja paikallisille suunnattu, voi se kiinnostaa muitakin. Tiistaina kierrokselle oli eksynyt mukaan myös porvoolaisia. Maria Kovanen oli kiinnostunut erityisesti Nikkilän sairaalan alueesta ja tuli siksi lastensa kanssa mukaan.

- Olin utelias ja tämä on ihan hauskaa. Fillarilla on aina kiva mennä ja täällä on tosi kaunista.

Historia heräsi henkiin heti pyöräilyn alussa, kun pitkään Sipoossa asuneet kertoivat rakennusten tarinoita.

- Tämä on Runebergin talo, sairaalajohtaja Runeberg asui tuossa ja nyt se on Runebergin päiväkoti, Maikku Huovila huikkaa kesken pyöräilyn.

Näyttely on esillä heinäkuun lopulle. Sen jälkeen tarinat ja kuvat jatkavat elämäänsä nettiblogissa, joka on osa teoskokonaisuutta. Huovila on suunnitellut kokoavansa aina kerran vuodessa kertyneet tarinat pieneksi katsauksen kaltaiseksi näyttelyksi, jos vain tila löytyy.

Vuonna 2015 Huovila tekee ehkä vielä yhteenveto-näyttelyn kaikista vuosien aikana kertyneistä kuvista ja tarinoista. Monet paikalliset odottavat sitä innolla.

- Monenlaista tarinaa tänne varmaan liittyy, että olisi kiva, että niitä tarinoita tulisi joka puolelta paljon, ja että mahdollisimman monet tietäisivät niistä, koska silloin ne tarinat alkavat elää, sanoo kierrokselle mukaan lähtenyt Nikkilässä asuva Mervi Jokela.

Lue seuraavaksi