Hyppää sisältöön

Tuomas Lius löysi Pölösestä sielunveljen

Liperiläinen jännityskirjailija Tuomas Lius tekee parhaillaan yhteistyötä elokuvaohjaaja Markku Pölösen kanssa. Yhteistyö on osoittautunut alkumetreiltä lähtien innostavaksi ja suorastaan säkenöiväksi.

Yhteistyö sai alkunsa hieman yllättäen, pienen mutkan kautta.

- Olen muutaman vuoden ajan toiminut opettajana Joensuun Seutuopistossa, opetan siellä mm. videoeditointia. Viime syksynä kurssilla oli Antti Alasoini, joka kertoi lukeneensa teokseni 'Härkäjuoksu'. Hän oli pitänyt siitä, ja kysyi samaan hengenvetoon, olenko koskaan harkinnut elokuvakäsikirjoittamista. Hän oli jo pitkään pyöritellyt ideaa erään juonen tiimoilta ystävänsä Markku Pölösen kanssa. Olivat ajatelleet että minun tyylini olisi puuttuva palanen kuviossa. Tapasimme sitten kaikki kolme lounaan merkeissä. Heti ensimmäisten keskusteluminuuttien jälkeen minulle oli selvää, että haluan olla tässä mukana, Tuomas Lius kertaa yhteistyön alkamista.

Ei Kalevala-filmatisointia

Elokuvahankkeen työnimenä on 'Sammon suojelijat'. Nimitys on johtanut monet harhaan sen suhteen, millaisesta elokuvasta on kyse. Kalevala-filmatisointia ei olla tekemässä.

Sampo, jota tässä suojellaan, ei ole rikkauksia takova masiina vaan jotain ihan muuta.

Tuomas Lius

- Siinä ei tulla näkemään mitään Gallen-Kallelan maalauksista tuttuja hahmoja. Taustalla ovat sellaiset historialliset tapahtumat ja tosiasiat, jotka ovat mahdollisesti aikanaan inspiroineet Kalevalan kertomuksia. Sampo, jota tässä suojellaan, ei ole kalleuksia takova masiina vaan jotain ihan muuta, Tuomas Lius valottaa.

Tuomas Lius kehuu innostuneena yhteistyötä Markku Pölösen kanssa.

- Kun meillä oli Markun kanssa ensimmäinen varsinainen kunnon kehityspalaveri puhelimessa Suomen Elokuvasäätiön tukihakemusta varten, niin se puhelu oli sellainen säkenöivä. Kumpikin heitti ilmoille viitteitä tutuista elokuvista. Sieltä löytyi sielunveli kyllä ihan välittömästi.

Elokuvan toteuttamisaikataulu ei ole vielä täysin selvillä. Jos kaikki sujuu hyvin, elokuvan kuvaukset voisivat Liuksen arvion mukaan käynnistyä vuoden 2013 puolella.

Tulossa myös dekkari

Yhteistyötä Tuomas Lius tekee parhaillaan myös joensuulaisen kirjailijan Kimmo Puustisen kanssa. Työn alla on romaani nimeltä 'Keisari', joka julkaistaan syksyllä.

- Kyseessä on dekkari, lähempänä perinteistä jännitystarinaa kuin aiemmat romaanini ovat olleet, Tuomas Lius kertoo.

.
.