1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Millaisia kokemuksia sinulla on mielenterveysongelmista?

Mielenterveydestä puhuminen on monelle arka paikka. Miten apua saa, kun huomaa lähi- tai perhepiirissä jonkun käyttäytyvän omituisesti? Mitä pitäisi tehdä kun ihminen on itsetuhoinen, agressiivinen tai psykoottinen? Kysyin asiaa ylilääkäri Leena Turpeiselta.

Osallistu
Miehen varjokuva sivuprofiilista.
Arja Lento / Yle

Auroran sairaalan psykiatrian päivystysyksikön ylilääkäri Leena Turpeinen painottaa, että apua varmasti saa. Jos henkilöllä on vakavia itsemurha-ajatuksia, psykoosioire tai uhka sen alkamisesta, vaikea masennus tai vakava elämänkriisi, johon liittyy psyykkisiä oireita. Riittää, että soittaa paikalliseen terveyskeskukseen tai -asemalle ja selvittää tapahtumien kulun.

Suomen mielenterveyslaki velvoittaa terveysviranomaisten tarkistamaan oireilevan potilaan kunnon ja tilanteen. Vakavissa tapauksissa tarvitaan ambulanssia, lääkärin kotikäyntiä tai poliisin virka-apua tilanteen mukaan. Usein riittää, että terveysasemalta kutsutaan potilas keskustelemaan elämäntilanteestaan ja jatkohoito suunnitellaan sen mukaan.

Esimerkiksi Auroran sairaalan psykiatrian päivystysyksikkö antaa helsinkiläisille välitöntä psykiatrista ensiapua ympärivuorokautisesti. Lähetettä ei kiireellisissä tapauksissa tarvita.

Millaisia kokemuksia sinulla on mielenterveyspalveluista? Oletko saanut apua sitä tarvitessasi?

Terveysneuvonta (siirryt toiseen palveluun)

Auroran sairaalan psykiatrian päivystysyksikkö (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi