Kestävän kehityksen huippukokous alkoi Riossa

YK-kokouksen loppuasiakirjasta syntyi sopu jo etukäteen, mutta moni pitää sopua laihana.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kuuntelemassa 17-vuotiaan Brittany Trilfordin puhetta. Kolmen päivän aikana ohjelmassa on 191 puhetta. Kuva: Antonio Lacerda / EPA

Maailman johtajat ovat kokoontuneet Rio de Janeiroon kolmipäiväiseen kestävän kehityksen huippukokoukseen. YK-kokouksen loppuasiakirjasta syntyi sopu yllättäen jo kolme päivää etuajassa, mutta moni on pitänyt sopua laihana.

Brasilian presidentin Dilma Rousseffin emännöimään kokoukseen osallistuu 92 valtionpäämiestä ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Kokous alkoi Planeetan tila -elokuvalla ja pääsihteerin lausunnolla. Kolmen päivän aikana ohjelmassa on 191 puhetta ja perjantaina kokouksen on määrä hyväksyä tiistaina syntynyt luonnos loppuasiakirjaksi.

Riosssa kokoontuu samaan aikaan myös kymmeniä tuhansia aktivisteja. He aikovat keskiviikkona osoittaa mieltä vastalauseena sille, mitä pitävät kapitalistien yrityksenä kaapata vihreä talous.

Sopimusuonnos ei innosta

YK-Kokouksen tavoitteena on vähentää ympäristöongelmia ja köyhyyttä sekä edistää kestävää kehitystä.

Vaikka sopimusluonnos syntyi etuajassa, kaikki eivät ole olleet siitä innostuneita.

Sopua on kuvannut heikoksi muun muassa EU:n ilmastonmuutosasioista vastaava komissaari Connie Hedegaard. Ympäristöjärjestöt sanovat sopimusluonnosta pettymykseksi. Yhdysvaltain ilmastoedustaja Todd Stern sen sijaan sanoo, että sopimus on hyvä, vahva askel eteenpäin. Hän ei usko, että teksti enää muuttuu.

Suomen ulkoministeriön mukaan loppuasiakirja vie eteenpäin maamme kärkitavoitteita eli puhtaan veden teemaa ja vaihtoehtoisten hyvinvointimittareiden käyttöönottoa.

Vihreät ministerit,  ympäristöministeri Ville Niinistö ja kehitysministeri Heidi Hautala kuitenkin sanovat, että sopimukseen jäi toivomisen varaa. Niinistö piti kuitenkin kovana saavutuksena sitä, että kestävälle kehitykselle on määrä saada asetettua yhteiset tavoitteet erillisellä valmistelulla vuonna 2015.