1. yle.fi
  2. Uutiset

Sahtiin jää panijansa puumerkki

Itse tehdyn sahdin valmistusperinne elää vahvana vain Päijänteen rannoilla ja Hämeessä. Sahtimestari ei paljasta salaisuuttaan.

Kotimaan uutiset
Sahdinvalmistusta. Maltaat ja vesi sekoitetaan.
Hanna Lumme

Sahdin käyttäminen on taidetta ja usein tekijänsä tarkoin varjelema salaisuus. Nopeimmillaan sahti valmistuu juomakelpoiseksi noin kymmenessä päivässä. Parhaimmillaan juoma on kolmessa viikossa, sahdintekijä ja maaseuturavintola Hollolan Hirven isäntä Ilkka Sipilä tietää.

Monille juhannus ei tule ilman sahtia. Se on perinne siinä, missä saunakin.

- Sahtia on perinteisesti tehty juhlapäiviin, pääsiäiseen, juhannukseen, jouluun, syntymäpäiville ja häihin, Sipilä luettelee.

Rukiista tumma sävy

Sahdin pääraaka-aine on ohramallas. Esimerkiksi Lahden seudulla sekaan laitetaan myös ruismallasta, joka antaa juomalle tumman sävyn.

Kotisahti vaihtelee pariprosenttisesta naisten- ja lastensahdista ukkojen sahtiin, jota ei lapsille anneta. Sen vahvuus on kymmenen prosentin huitteilla.

Ilkka Sipilä

Maltaita ja vettä pidetään aluksi noin 65 asteen lämpötilassa riittävän pitkään, jotta entsyymit hajottavat tärkkelyksen käymiskelpoisiksi sokereiksi. Mäski siivilöidään vierteeksi, joka jäähdytetään. Nesteeseen lisätään leivontahiiva.

- Käyttäminen on taidetta ja yleensä sahdintekijän salaisuus. Sahti on tuoretuote, joka ei säily jääkaapissa. Se on tarkoitettu nautittavaksi, sahtikonkari Ilkka Sipilä kertoo.

Akkojen ja ukkojen sahtia

Valmiin sahdin maku, tuoksu ja väri vaihtelevat sen mukaan, millaisia maltaita ja lisämausteita valmistuksessa on käytetty. Moni laittaa juomanteossa mukaan esimerkiksi katajanoksia antamaan makuun vivahteita.

Kaupallisen sahdin vahvuus vaihtelee kuudesta kymmeneen prosenttiin. Ilkka Sipilän mukaan kotisahdissa haitari on laajempi.

- Kotisahti vaihtelee pariprosenttisesta naisten- ja lastensahdista ukkojen sahtiin, jota ei lapsille anneta. Sen vahvuus on kymmenen prosentin huitteilla.

Jos sahdinvalmistus on tarkkaa puuhaa, sitä on myös juoman nauttiminen. Sahtikonkari Sipilä kertoo, että perinteisesti juhlissa miehillä kiersi sahdilla täytetty katajahaarikka, naisilla sahtilasillinen. Juhlajuoma maistuu myös katajaisesta tuopista tai keraamisesta mukista.

Lue seuraavaksi