Rakennuskonservaattorit pelastivat aateliskartanon Seurasaaressa

Kahiluodon kartano oli vielä kuutisen vuotta sitten surkeassa kunnossa, sillä sen alla muhi rakenteita haperruttavaa kosteutta. Nyt käsityönä entisöity kartano on avattu yleisön ihasteltavaksi.

kartanot
Kahilahden kartano Seurasaari
Kahilahden kartano Seurasaari

Kun rakennuskonservaattori Jani Puhakka kollegoineen ryhtyi Kahilahden kartanon entisöintiin kuutisen vuotta sitten, löytyi rakennuksen ruokasalista kutsumaton vieras.

- Kettu istui keskellä salin lattiaa. Se ei lainkaan vierastanut meitä, vaan antoi jopa koskettaa. Se muistutti siitä, kuinka lähellä luonto on Seurasaaren työntekijöitä.

Kartanon restaurointiurakan tärkein osuus oli kosteudessa muhivan rakennuksen perustusten parantaminen. Kun kartano siirrettiin 1926 Taivassalosta Seurasaareen, ei rakennustuulettavuuden päälle ole oikein ymmärretty.

- Pohja oli täytetty kallionpinnasta lattialankkuihin asti hiekalla, kivillä ja mullalla. Poistimme käsin konservointiopiskelijoiden kanssa 80 tonnia maa-ainesta alapohjasta pois.

Poistimme käsin 80 tonnia maa-ainesta talon alapohjasta.

Rakennuskonservaattori Jani Petäjä, Museovirasto

Kartano on avautunut vieraille tänä kesänä entiselleen restauroituna. Täysin autenttista 1700-luvun lopun tunnelmaa ei ole tavoiteltu, vaan eri aikakausien kerrokset on jätetty näkyviin.

- Tämä kartano on kyllä säilynyt hyvin alkuperäisessä muodossa, ja on siksi ainutlaatuinen Suomessa, mutta olemme jättäneet aiempien restaurointien jäljet näkyviin, kertoo rakennuskonservaattori Annika Korhonen.

Osa menneiden vuosikymmenien entisöintitavoista halutaan silti unohtaa. Esimerkiksi 1950-luvulla poistettu kuisti on palautettu takaisin. 1970-luvulla uusittiin katto tavalla, joka estää nyt sen tervaamisen.

- Silloin restauroitiin kattolautoja kreosootilla. Tervasimme katon kertaalleen viime kesänä, mutta terva ei pysy kreosootissa. Kolmen, neljän vuoden kuluttua uusimme katon kokonaan, Puhakka kertoo.

Sisätiloissa seinä- ja kattopinnat on puhdistettu ja vesivahingoista kärsineet pinnat korjattu.