Heinäkuu on kesäteattereiden aikaa

Kesäteatterikausi lähestyy. Useimmat käynnistävät ensi-iltansa joko heti juhannuksen jälkeen tai heinäkuun alussa. Suomessa toimii noin 400 kesäteatteria.

kesäteatterit
Häjyt näytelmä nähdään Seinäjoella

Seinäjoella Törnävän kesäteatterissa menee tänä kesänä kaksi näytelmää. Koko perheelle tarkoitettu Peppi Pitkätossu ja alle 12 vuotiailta kielletty Häjyt-näytelmä. Molemmissa esityksissä kolkutellaan yhteiskunnan rajapintoja.

Yli 10 vuoden tauon jälkeen Peppi otettiin ohjelmistoon, koska se on ylivoimaisesti yleisön eniten toivoma näytelmä. Lastennäytelmiä ei juurikaan kesäteattereissa esitetä.

Häjyt taas kertoo kahdesta kauhavalaisesta, yli-ikäisestä nuorisorikollisesta Jusssi Murikasta ja Antti Karhusta.

- Roolihahmohan on niin auttamattoman toivoton tapaus. Se on jo jotenkin erittäin hauskaakin. Hyvin väkivaltainen ja kummallinen kaveri, kertoo näyttelijä Jani Johansson roolihahmostaan Jussi Murikasta.

- Näytelmän suurin pahis on Jussi. Antilla on vielä toivioa, mutta kyllä Jussi on jo aika alkuvaiheessa menetetty tapaus, kuvaa Johansson.

Näyttelijät tulevat eri puolilta Suomea. Pohjanmaan murretta on opeteltu paikallisten kykyjen opastuksella.

- Ennen en ole tehnyt pohjanmaan murteella töitä. Käsikirjoituksen mukaan mennään ja tarvittaessa kysellään kuinka lausutaan. Sellaista perinteistä pänttäämistä tämä näyttelijän työ, sanoo Harri Huttunen. Hän näyttelee Antti Karhua.

Törnävän kesäteatterissa Häjyt ensi-ilta on viikon kuluttua torstaina, 27. kesäkuuta ja Peppi Pitkätossu tiistaina 10. heinäkuuta. Yhteensä näiden näytelmien näytelmäseurueeseen kuuluu noin 50 henkeä.