1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Haittakasvit valtaavat Suomen - laki ei estä myyntiä

Suomen luontoon on levinnyt kymmenittäin muualta puutarhakasveiksi tuotuja kasveja. Osasta niistä on tullut todellisia maanvaivoja. Pahimpia vastaan yritetään taistella lähestulkoon epätoivoisesti.

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Lupiini, jättipalsami, kurttulehtiruusu ja jättiputki , siinä neljän konnan kopla, joka on Maa- ja metsätalousministeriön mustalla listalla. Vielä jokunen vuosikymmen sitten kaikki olivat suosittuja puutarhakasveja. Olivathan ne komeita ja helppohoitoisia.

Mutta maailma on muuttunut. Tuolloin luonto piti kasvit kurissa, mutta ei pidä enää.

- Tällaisia olosuhteita ei ollut kaksikymmentäviisi vuotta sitten. Silloin ilmastolliset olosuhteet olivat paljon ankarammat eivätkä kasvit levittäytyneet. Kun on lämpimämpää niin kasvi viihtyy ja kun kasvi viihtyy, se valtaa uusia alueita, sanoo puutarhayrittäjä Seija Säkkinen Rovaniemeltä.

Jopa terveys vaarassa

Haittakasveista pahin on jättiputki. Se erittää ainetta, joka voi aiheuttaa auringossa pahoja palovammoja ja tuottaa silmävaurioita. Kurttulehtiruusut leviävät laajoiksi kasvustoiksi vallaten rantoja ja muita alueita. Kuka pystyy uimaan rannalla, joka on ruusun vallassa?

Palsami ja tienvarsilla taajoina pusikkoina tuulessa heiluva lupiini taasen vievät kasvupaikat kotimaisilta niittykasveilta.

Myynnissä edelleen

Jyväskylässä on yritetty tuhota jättiputkikasvustoja vuodesta 2004 alkaen ja sota sen kun jatkuu. Tielaitos mitteli voimiaan kurtturuusujen kanssa jo yli vuosikymmen sitten. Kumpi voi paksummin, Destia vai Rosa rugosa?

Maahantuojille tai myyjille ei ole määritelty minkäänlaista vastuuta  haitallisten vieraslajien myymisestä ja levittämisestä

Johanna Niemivuo-Lahti

Outoa on, että samaan aikaan haittakasvien siemeniä ja taimia myydään edelleen. Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä sai huhtikuussa valmiiksi vieraslajistrategian. Siinä yhteydessä mietittiin myös myyntikieltoa, mutta se ei onnistukaan ihan noin vain.

- Meidän nykyinen lainsäädäntö on sen verran puutteellista, että siellä ei maahantuojille tai myyjille ole määritelty minkäänlaista vastuuta  haitallisten vieraslajien myymisestä ja levittämisestä. Työryhmässä me katsoimme tärkeäksi, että esimerkiksi jättiputken kaltaiselle kasville tulisi asettaa myynti- ja levittämisrajoituksia, kertoo ympäristöylitarkastaja Johanna Niemivuo-Lahti Maa- ja metsätalousministeriöstä.

EU hidastaa?

EU:n komissiolta odotetaan syksyllä säädöksiä vieraslajeista. Ennen kuin kansallista lainsäädäntöä kannattaa ruveta laatimaan, pitää odottaa unionin vaatimuksia. Haittakasveja voi myydä vielä vuosia.

- Me ollaan aikaisemminkin puuttumassa asiaan. Kerromme tiedotteiden ja  esitteiden avulla kasvien haitallisuudesta ja siitä että myyntiä pitäisi rajoittaa tai jopa lopettaa, vakuuttaa ympäristöylitarkastaja Johanna Niemivuo-Lahti.