1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikan uusi pääministeri vannoi virkavalansa

Kolme hallituspuoluetta toivovat Kreikan kriisipaketin ehtojen helpottamista. Pienin puolue irrottautuisi paketista vähitellen kokonaan.

Ulkomaat
Samaras vannoo valansa käsi kirjalla.
Uusi demokratia -puolueen johtaja Antonis Samaras vannoi virkavalansa presidentin kartanossa.Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan parlamenttivaalit voittaneen oikeistolaisen Uusi demokratia -puolueen johtaja Antonis Samaras on vannonut pääministerin virkavalan presidentti Karolos Papouliasille ja Kreikan ortodoksikirkon edustajille.

Valansa jälkeen Samaras sanoi, pyytävänsä hallitustaan työskentelemään kaikin voimin, jotta kreikkalaisille voitaisiin tarjota kouriintuntuvaa tulevaisuudentoivoa.

– Olen täysin tietoinen siitä, miten vaikeita aikoja kansakuntamme elää. Tiedän hyvin, että Kreikan kansa on loukkaantunut ja haluaa kunniansa takaisin. Tiedän myös, että talouden on toivuttava nopeasti, jotta yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja yhtenäisyys saadaan palautumaan, Samaras sanoi.

Keskuspankin johtaja valtiovarainministeriksi

Uusi demokratia ja vasemmistopuolue Pasok sekä pieni Demokraattinen vasemmisto pääsivät keskiviikkona sopuun kokoomushallituksesta. Kolmella hallituspuolueella on uudessa parlamentissa 179 paikkaa 300:sta.

Hallitus sitoutuu Kreikan kansainvälisten lainoittajien ehtoihin, mutta Samaras ja Pasokin johtaja Evangelos Venizelos ovat ilmoittaneet pyrkivänsä neuvottelemaan kriisipaketin ehdot osittain uusiksi. He haluavat myös, että vielä vaadittujen leikkauksien takarajaa lykätään ainakin kaksi vuotta.

Demokraattisen vasemmiston johtajan Fotis Kouvellisin mielestä Kreikan pitäisi aikaa myöten irrottautua rankoista säästösitoumuksista ja luopua toimista, jotka kurjistavat yhteiskuntaa.

Samarasin hallitus on määrä nimittää torstaina. Valtiovarainministerin nimi tiedetään jo: hän on Vassilis Rapanos, Kreikan keskuspankin nykyinen pääjohtaja ja Ateenan yliopiston entinen taloustieteen professori.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi