1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Esan satelliitti lähtee jahtaamaan pimeää energiaa ja luotain kurkkimaan Aurinkoa

Euroopan avaruusjärjestö on hyväksynyt kaksi kunnianhimoista tutkimussuunnitelmaa. Toisessa kartoitetaan pimeää ainetta ja pimeää energiaa, toisessa tutkitaan avaruustuulia niiden syntysijoilla.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Euclid-satelliitti lähetetään tutkimaan pimeän aineen ja pimeän energian salaisuuksia. Kuvassa on taiteilijan näkemys Euclid-satelliitista. Kuva: C. Carreau / ESA

Euroopan avaruusjärjestö Esa on hyväksynyt tuleviksi vuosiksi kaksi uutta tutkimushanketta. Järjestö lähettää satelliitin tutkimaan avaruuden pimeän aineen ja pimeän energian salaisuutta. Toisena uutuutena avaruuteen laukaistaan luotain, jonka määrä lentää Auringon ohitse uskaliaan läheltä.

Esan keskiviikkona siunaaman satelliittihankkeen kunnianhimoinen tavoite on päästä jyvälle yhdestä maailmankaikkeuden suurimmista mysteereistä. Vuonna 2019 avaruuteen laukaistava satelliitti varustetaan erityisteleskoopilla ja -kameroilla, joiden avulla pyritään laatimaan kolmiulotteinen kuva jopa kymmenen miljardin valovuoden päästä.

Esa toivoo saavansa 800 miljoonan euron Euclid-ohjelmallaan vastauksen yhteen kosmologian tärkeimmistä kysymyksistä: miksi maailmankaikkeus laajenee kiihtyvää vauhtia, kun ihmisjärjen mukaan vauhdin pitäisi hidastua painovoiman vaikutuksesta? Selitykseksi on tarjottu pimeää energiaa, joka toimii vastavoimana maailmankaikkeutta koossa pitävälle pimeälle aineelle.

Pimeän energian ja pimeän aineen uskotaan muodostavan valtaosan maailmankaikkeudesta. Astronomian nykyisillä keinoilla niitä ei kuitenkaan pystytä näkemään.

Solar Orbiterille tulee kuumat paikat

Esan Solar Orbiter -luotain puolestaan lähtee uhmakkaalle matkalleen 2017. Solar Orbiterin on määrä uskaltautua niin lähelle Aurinkoa, että luotain pystyy mittaamaan aurinkotuulta miltei sen alkulähteillä. Samalla luotain tarkastelee tuulen syntyprosessia Auringon pinnalla.

Viime kädessä luotaimen hyödyt voivat olla hyvin maanläheiset. Aurinkotuulten nykyistä paremmalla tuntemuksella toivotaan voitavan estää niiden haittavaikutuksia Maassa, muun muassa radioliikenteen häiriintymistä. 

Lähimmillään Solar Orbiterista on Aurinkoon vain 42 miljoonaa kilometriä. Niin lähellä luotaimen pinta kuumenee 500-asteiseksi. Se vaatii tehokasta suojakilpeä, ettei Maan lähettiläs korvennu kesken työnsä.