Norjassakin halutaan kaivosvero

Pohjois-Norjassa halutaan kaivosvero kaikkiin Pohjoismaihin kaivosbuumin takia. Kirkkoniemen rautakaivoksen kotikunta Etelä-Varanki kutsuu kaikki Pohjoiskalotin kunnat ajamaan mineraaliveroa. Esimerkkiä haetaan Norjan tuottoisasta öljy- ja kaasuteollisuuden verotuksesta.

Ulkomaat
Kirkkoniemen kaivos Pohjois-Norjassa.
Kirkkoniemen kaivos Pohjois-Norjassa.Jarmo Honkanen / Yle

Pohjois-Norjassa käydään Suomen tapaan keskustelua kaivos- tai mineraaliverosta. Kirkkoniemen rautakaivoksen omistaa nykyään australialaisyhtiö Northern Ironin tytäryhtiö Sydvaranger Gruve AS. Tuotoista haluttaisiin verosiivu kunnalle, sanoo Kirkkoniemen kotikunnan Etelä-Varangin vaaleilla valittu päätoiminen kunnanhallituksen puheenjohtaja Cecilie Hansen.

– Australia otti hiljattain käyttöön 30 prosentin mineraaliveron. Australia on suuri kaivosmaa. Vero ei ole uusi asia kaivosteollisuudelle, vaikka Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa ei veroa ole.

Kirkkoniemen kaivos työllistää 400 ihmistä ja Etelä-Varangin kunnan työttömyysprosentti 1,7 on Norjan alhaisin.

Pohjoismaat yhteiseen rintamaan

Kaivoskuntajohtajan mukaan Pohjoismaiden pitää tehdä kaivosverosta sama linjaus ja siksi Etelä-Varangin kunta kutsuu kaikki Pohjoiskalotin kunnat kokoon.

– Etelä-Varangin kunta kutsuu kaikki Norjan Finnmarkin, Ruotsin ja Suomen kunnat ja alueet yhteiseen tapaamiseen keskustelemaan kaivosverosta.

– Kaikkien maiden on turvattava kansallisten luonnonvarojen käyttö niin, että rahavirrat tulevat ihmisten hyväksi. Nyt ne valuvat ulkomaisiin käsiin enemmän tai vähemmän ilmaiseksi.

Norja on kerännyt veroilla tähtitieteelliset summat öljystä, joka on uusiutumaton ja hupeneva luonnonvara siinä missä kallioperänarvomineraalitkin.

– Öljyteollisuus maksaa luonnonvaraveroa ja on merkillistä, että sellaista ei ole kaivosalalla, sanoo Cecilie Hansen.