Yhdelle Balin pommi-iskusta epäillylle tänään tuomio

Yli 200 ihmisen hengen vaatinut pommi-isku tehtiin vuonna 2002 kahteen suosittuun yökerhoon.

Ulkomaat

Indonesialaisen oikeusistuimen on määrä antaa tänään tuomio miehelle, jota epäillään roolista Balin verisessä pommi-iskussa vuonna 2002. Umar Patekia, 45, syytetään osallisuudesta autopommin rakentamiseen.

Pommi-isku tehtiin kahteen suosittuun yökerhoon, ja siinä kuoli yli 200 ihmistä. Suurin osa uhreista oli ulkomaalaisia turisteja.

Oikeudenkäynti on koskenut myös Patekin osallisuutta vuonna 2000 Jakartassa tapahtuneisiin iskuihin, joissa kuoli 19 ihmistä.

Häntä syytetään muun muassa laittomien aseiden hallussapidosta ja pommin rakentamisesta.

Patek oli viimeinen epäilty, joka on pidätetty Balin pommi-iskusta. Aiemmin iskusta on tuomittu vankilaan useita ihmisiä ja kolme on teloitettu. Kaksi ihmistä tapaukseen liittyen on kuollut poliisin iskussa. Vain yksi pidätetyistä ei ole vielä käynyt läpi oikeudenkäyntiä.

Myös rangaistus on määrä lukea torstaina. Syyttäjät vaativat elinkautista Patekille, jota he pitävät yhtenä islamistisen Jemaah Islamiyah -järjestön johtavista jäsenistä.

Syyttäjät eivät ole vaatineet kuolemantuomiota, koska Patek on osoittanut katumusta. Patek on myös puolustautunut, ettei hän oli alkujaankin iskua vastaan ja sanoi yrittäneensä estää sen viime hetkillä.

Patek on lisäksi sanonut, että hänellä oli räjähteiden kokoamisessa vähäinen rooli eikä hänelle pitäisi langettaa elinkautista. Hän on myös vedonnut siihen, ettei hänellä edes ole asiantuntijuutta pomminrakentamiseen. Eräs todistaja on kuitenkin sanonut, että Patek on tunnettu pomminrakentaja alueella.

Oikeudenkäynti on parhaillaan käynnissä. Sitä seuraa noin 100 toimittajaa ja vartioi noin 300 poliisia.

Islamistista Jemaah Islamiyah -järjestöä on syytetty iskusta. Jemaah Islamiyahalla on yhteyksia al-Qaida-verkostoon.

Lähteet: AFP, AP