Pajupillin teko ei sovi sählääjälle

Yle Kymenlaakson toimittajakaksikko päätti tehdä juhannusaatonaaton kunniaksi pajupillit. Radion aamulähetyksen aikana pajuja vuoltiin, koverrettiin ja koputeltiin. Joku onnistui, joku ei...

Kotimaa
kaksi pajupilliä
Maija Tuunila / Yle

Moni muistaa lapsuuden juhannuksista jännittävän hetken, kun ukki vuoli pajusta pillin. Yle Kymenlaakson aamutiimi, Olli Törönen ja Maija Tuunila, päätti juhlistaa juhannusta tekemällä omat pajupillit. Ollilla on pajupilleistä monen kymmenen kokemus, mutta Maija oli täysin noviisi.

Olli toi torstaiaamuna studioon muutaman pajun, joista hän katkaisi puukolla pillin mittaiset pätkät. Ammattimaisin elein Olli alkoi vuolla pajuun ilma-aukkoa. Maija seurasi ohjeita hieman kömpelömmällä tyylillä. Käsiin hän oli ihan varmuuden vuoksi kiskonut puutarhakäsineet.

Kun ilma-aukot olivat valmiit, pajun kaula viillettiin ympäri noin viiden sentin päästä kärjestä. Sen jälkeen oli aika kostuttaa paju. Lapsuuden muistot opastivat imeskelemään pajunoksan päätä, mutta kaksikko päättikin helpottaa työtä. Pajun pätkät upotettiin vesilasiin. Kun kuori oli kostunut, sitä vielä naputeltiin puukon varrella.

Piip

Ollin pilli

Sen jälkeen seurasikin se jännittävin vaihe; kuoren saaminen ehjänä pillin päästä pois. Eikä se sujunut kuin Strömsössä - ei edes Ollilta. Studiosta kaikui useampaan otteeseen lause "no nyt se halkesi!".

Lopulta Olli onnistui irrottamaan kuoren ehjänä pillin päästä ja pääsi muotoilemaan kuoretonta oksaa oikean malliseksi. Maijalla kuoren irrotus ei onnistunut. Kuori halkesi, mutta hän päätti käyttää naisen logiikkaa ja teippasi halkemat.

...

Maijan pilli

Muutaman tunnin ähellyksen jälkeen Ollin pilli soi kauniisti. Maija puhkui ja puhisi, mutta pajupillistä ei tullut minkäänlaista äännähdystä.

Lisäksi Ollin pilli oli kaunis ja oikean pajupillin näköinen. Maijan pilli oli omitusen näköinen räpellys, josta tursusi teippiä. Tasan ei käy onnen lahjat! Tosin tässä taidolla taisi olla suurin osuus...