Rakennusalan työttömyyden pelätään lähtevän nousuun

Asuntorakennuksia on aloitettu kuluneiden talven ja kevään aikana tuhat vähemmän kuin viime vuonna. Myös teiden päällystys ja toimitilojen rakentaminen ovat vähentyneet taloudellisen epävarmuuden takia. Työllisyys on heikentynyt niin ikään mainosalalla.

Kotimaa
Rakennustyömaa.
Tuula Nyberg / Yle

Tänä kesänä rakennusalan töitä on vähemmän kuin kesäaikaan yleensä. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä aloitettiin tuhat asuntorakennusta vähemmän kuin viime vuonna.

- Ja kun teitä päällystetään vähemmän, esimerkiksi 40 prosenttia asfalttimiehistä oli vielä toukokuussa töitä vailla. Asuntopolitiiikan pattitilanteen takia valtion tukema tuotanto mataa. Tämän vuoden alussa aloitettiin vain pari sataa korkotuettua asuntoa, vaikka niitä pitäisi saada vuoden aikana alkuun 3 500. Totta kai se on myös työlllisyyskysymys, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Harjunimen mukaan markkinatilanne on nihkeä, joten ihmiset ovat varovaisia ja toimitilamarkkinat mataavat.

Rakennusalan työttömyys voi vielä nousta

Talonrakennuksen hiipuminen alkaa näkyä myös työllisyystilastoissa.

- Alan työllisyys romahti todella rajusti vuoden 2009 taantuman aikaan. Silloin hävisi 12 000 työpaikkaa. Työllisyys on myös pompannut sieltä ylös ja talonrakennukseen tullut 10 000 työpaikkaa lisää. Työllisyys on jatkunut yllättävänkin pirteänä, mutta nyt siinä on jonkun verran hiipumisen näkymiä, kertoo neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Talonrakennuksen työllisyydessä on nyt jonkun verran hiipuvia näkymiä"

Pekka Tiainen

- Osittain kysymys on siitä, että silloin keskeytettiin rakentamista, ja nyt rakennetaan kesken jääneitä taloja valmiiksi. Joten sellaista vaimenevaa odotusta talonrakennuksessa on, Tiainen jatkaa.

Rakennusliitossa pelätään, että työttömyys lähtee nousuun jo lomien jälkeen.

- Kyllä se alkusyksystä tulee, jos ei asuntopolitiikkaan saada nopeasti liikettä ja ellei infrapuolta saada parempaan malliin kuin mitä se tällä hetkellä on, uskoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Mainosalalla epävarmuus näkyy jo

Mainosalan työpaikat ovat vähentyneet viime kevään aikana.

- Siellä oli piristymistä aika paljon, mutta sehän on tyypillisesti sellainen ala, että kun tulee huono tilanne ja mietitään säästöjä, on helppo säästää vaikka mainonnassa. Tämä näkyy heti työllisyydessä. Mutta kun tilanne elpyy, työllisyys pompahtaa heti, sanoo Pekka Tiainen työ ja elinkeinoministeriöstä.