Helluntailaisuus kaipaa menneen ajan hurmoshenkeä

Nykypäivän helluntaisuudessa käytännön seurakuntatyö on keskustelevaa ja yhteisöllistä. Suurin osa Suomen helluntailaisista kokoontuu jälleen juhannuksen viettoon Keuruulle.

Kotimaa
Raamattu alttarilla.
Petri Aaltonen / Yle

Suomen helluntaiherätys juhlii tänä vuonna satavuotista taivaltaan. Amerikasta lähtöisin olevaan helluntailais-karismaattiseen liikkeeseen lasketaan kuuluvan maailmanlaajuisesti jopa yli 500 miljoonaa jäsentä. Suomessa helluntailaisia on noin 50 000.

Vuosien aikana helluntaiherätyksestä on irtautunut uusia karismaattisia uskonliikkeitä, mutta perinteiseen helluntailaisuuteen se on vaikuttanut vain osittain.

- Joissakin tilanteissa tällaisiin uusiin liikkeisiin on lähtenyt meiltä lahjakkaita sananjulistajia, mutta näitä tilanteita on vain muutamia. Toisaalta on hyvä, että on useita tahoja, jotka evankeliumia julistavat. Se on niin kuin kalastuslaivasto, että tässä on meidän veneemme ja tuossa on vapaakirkon vene ja tuossa on uuskarismaattisten vene ja kaikilla on kuitenkin se sama päämäärä: saattaa sieluja Jumalan valtakuntaan ja sitä myöten kansoittaa taivasta, sanoo pastori Tapio Sopanen.

Jumalan tahto yhdistää

Pastorin mukaan yksi suurimmista eroista helluntailaisuuden ja luterilaisuuden välillä on se, että jokainen liittyy seurakuntaan vapaaehtoisesti. Tunnusomaista on myös tiivis seurakuntatoiminta.

- Hyvin usein tutkijat ja liikkeen ulkopuoliset ovat ihmetelleet, että kuinka tämä liike onkin näin yhtenäinen. Ehkäpä se johtuu siitä, että ihmiset haluavat noudattaa Jumalan tahtoa, minkä he Jumalan sanasta ymmärtävät, Sopanen arvelee.

Seurakunnan tiiviydestä ja yhteisöllisyydestä kertoo esimerkiksi se, että helluntailaisten perinteiset juhannusjuhlat kokoavat Keuruulle tulevan viikonlopun aikana noin 30 000 kävijää, eli suuren osan koko maan helluntailaisista.

Keuruun Ison Kirjan liikennepäälliköllä Taisto Toivolalla on kymmenien vuosien kokemus helluntailaisten juhannusjuhlien järjestelyistä.

- Ennen tultiin teltoilla ja oltiin juhlilla koko aika, kun vielä ei ollut asuntovaunujakaan paljon. Nyt päiväkävijöiden määrä on kasvanut valtavasti, ja se tuo lisähaastetta parkkipaikoituksen osalta, Toivola sanoo.

Seestynyt herätysliike

Helluntailaisuuteen liittyy usein mielikuvia, joissa jumalanpalveluksissa puhutaan kielillä ja kaadutaan hengen voimasta. Vuosien mittaan herätysliike on seestynyt ja rauhoittunut, mutta henki ei ole kadonnut.

- Samanlaisia lauluja lauletaan edelleen. Ehkä ihan samanlaisia saarnoja ei pidetä kuin muinoin Niilo Yli-Vainio piti. Hän oli ihan oma persoonansa siinä mielessä, mutta sitä vastaavaa henkeä me kyllä tarvitsisimme ja kaipaisimme meidän tilaisuuksiimme, pastori Sopanen sanoo viitaten helluntaiseurakunnan kuuluisaan saarnaajaan.

Nykypäivänä seurakunnan toiminta onkin hyvin erilaista, kuin vuosikymmenet sitten.

- Lapsi- ja nuorisotyö on monipuolistunut ja keskustelevia tilaisuuksia on tullut lisää, enää se ei mene niin, että yksi puhuu ja muut kuuntelevat. Ennen mentiin voimakkaalla innolla ja hengenpalolla, ja sanan julistus saattoi olla hyvin yksipuolista. Nyt tieto ja ymmärrys on lisääntynyt. Se antaa hyvän pohjan jatkaa tätä seurakuntatyötä.