1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juhannus

Juhannusjuna sähköistää Kokkolan juhannusta

Juhannusyönä kello 02.01 Kokkolan asemalle puksuttava juhannusjuna on saanut liikkeelle innokkaan joukon keskipohjalaisia. Katsojille, kuuntelijoille ja junamatkustajille on tarjolla muun muassa musiikkia, käsitöitä ja historiallisia henkilöhahmoja. Asemalaituria koristamaan on tarkoitus saada myös juhannuskoivuja.

Kuva: YLE / Petri Puskala

Kokkolassa juhannusjuna viivähtää puolisen tuntia ennen kuin matka jatkuu kohti Ylivieskaa. Asemalle on hankalasta ajankohdasta huolimatta saatu kerättyä paljon ihmisiä, jotka haluavat olla mukana ainutlaatuisessa tapahtumassa.

- Alussa ihmetys on ollut suuri. Kun olen pyytänyt ihmisiä mukaan, moni on ensin kysynyt, että tarkoitanko tosiaankin juhannusyötä ja kello kahta. Pienen mietinnän jälkeen ovat sitten tuumanneet, että  ajatus on niin hullu, että pitäähän sitä paikalle tulla,  sanoo Kokkolan asemalle tapahtumaa järjestänyt Gun Isosalo.

Flyygeli asemalaiturille

Yksi juhannusjunan erikoisuuksista on Kokkolassa flyygeli, joka kuljetetaan asemalle Helsingistä asti. Kun juna pysähtyy, matkalla mukana oleva Iiro Rantala hyppää junasta ja istahtaa säestäjän paikalle. Hän esiintyy yhdessä oopperalaulaja Anu Komsin kanssa. Paikalla on myös muita keskipohjalaisia soittajia, muun muassa Julia Hansson, Adara-yhtye ja Keski-Pohjanmaan konservatorion nuoria opiskelijoita.

Musiikin lisäksi asemalle on lupautunut useita kokkolalaisia käsityöntekijöitä myymään omia tuotteitaan.  Yönvirkku juhannuksenviettäjä voi tuolloin ostaa esimerkiksi harjoja, grafiikkaa ja itsekudottuja lastenvaatteita.

Oman mausteensa kokkolalaiseen juhannusjunakeitokseen tuovat Kokkolan matkaoppaat, jotka saapuvat vastaanottamaan junaa ja sen matkustajia pukeutuneina historiallisiin rooliasuihin.

Gun Isosalo uskoo juhannusjunan tuovan Kokkolan asemalle yöllisestä saapumisajasta huolimatta runsaasti yleisöä. Ainakin matkustajia harvinainen junamatka on kiinnostanut.

­- Juhannusyön junaksi liput ovat kiinnostaneet tavallista paremmin. Normaaliin viikonloppuun verrattuna myynti on hiljaisempaa, kertoo VR:n viestintäasiantuntija Sanna Keränen.