Poliisi: Yllättävän moni veneilijä juo alkoholia "kellosepän tarkkuudella"

Jos sää suosii, juhannus on venepoliiseille kiireistä aikaa. Osa veneilijöistä tuntee alkoholin sietokykynsä harvinaisen tarkasti.

liikenne
Vene järvellä
Yle

Mikäli juhannuksen sääennuste pitää kutinsa, sisävedet täyttyvät lähipäivien aikana veneilijöistä. Samalla kasvavat myös poliisin kiireet.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa liikkuvalla poliisilla on käytössään vesijetti ja niin sanottu emäalus. Sen lisäksi Pohjois-Savon poliisilaitos valvoo omilla aluksillaan menoa Kuopiossa ja Varkaudessa.

- Jos keli on hyvä, valvottavaa riittää. Jonkun verran tulee myös puhtaita hälytystehtäviä, kun mökeillä tai jopa vesillä tulee riitaa, kertoo vanhempi konstaapeli Antti Niemi.

Ruorijuoppouden raja vapaa-ajanveneilyssä on tasan yksi promillle, mutta ammattiliikenteessä raja putosi tänään puoleen promilleen.

Poliisin mukaan tarkoin valvotuilla alueilla kuten Kallavedellä Kuopion ympäristössä ruorijuoppoja jää kiinni aika vähän mutta kuitenkin muutamia joka juhannus.

Kun puhaltaa 0,95 promillea, niin on kyllä kellosepän tarkkuudella tiennyt oman rajansa.

Antti Niemi

- Kun lähdemme vähän syrjemmälle, tilastot rumenevat. Kuopion lähivesillä valvonta on purrut, Niemi sanoo.

Rajat erikoisen hyvin tiedossa

Mielenkiintoinen ilmiö on, että yllättävän moni veneilijä tuntuu tietävän omat rajansa alkoholin sietokyvyn suhteen harvinaisen tarkasti.

- Kun puhaltaa 0,95 promillea, niin on kyllä kellosepän tarkkuudella tiennyt oman rajansa. Niitä on aika paljon. Samoin sellaisia, jotka eivät enää saisi ajaa lain mukaan autolla, mutta vesillä promilleraja ei vielä ylity, Niemi ihmettelee.

Kuljettajan puhalluttamisen lisäksi venepoliisit tarkastavat toki paljon muutakin. Syynissä ovat esimerkiksi oikeanlainen varustus ja veneen mahdollinen ylilasti. Samalla hoidetaan esimerkiksi erätarkastukset, jos veneessä on kalastajia.