Vauvojen passikuvat kiperä paikka valokuvaajille

Ensi tiistaista lähtien ulkomaille matkaavilla lapsilla on oltava oma passi. Lapset eivät enää voi matkustaa siten, että nimi on lisätty vanhempien passiin. Normit täyttävän passikuvan nappaaminen vauvaikäisestä ei ole helpoin homma.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Vajaan neljän viikon ikäisellä poikavauva "Kekellä" ei ole vielä virallista nimeä, mutta kohta on oma henkilökohtainen passi. Sitä varten täytyy napata kuvat. Keke kuitenkin vetelee sikeitä, eikä tottele ohjausta.

- Ei tule mitään, sie nukut, äiti Mia Allen huokaa. Lopulta Keke on herätettävä kosteuspyyhkeellä.

Kuva otetaan siten, että äiti kannattelee Kekeä kainaloista kuvaajan räpsiessä mahdollisimman monta kuvaa mahdollisimman nopeasti. Valokuvaajalle tilanne ei ole helpoimmasta päästä.

- Kyllä se on todella haastavaa. Jokainen voi kuvitella: Nukkuva kaksi-kolmiviikkoinen vauva. Siinä täytyy vaan yrittää saada silmät auki, Keken kuvaa ottava valokuvausyrittäjä Raimo Montonen myöntää.

Keken tuleva passi toimii kuten kenen tahansa muunkin EU-kansalaisen biometrinen passi. Keken henkilötiedot ja kuva päätyvät passissa olevaan mikrosiruun. Erona on, että pienen lapsen passiin ei vielä tule nimikirjoitusta tai sormenjälkiä.

Tarkoituksena on parantaa lasten turvallisuutta ja muun muassa ehkäistä lapsikaappauksia. Rajatarkastajat näkevät onko maasta poistuva lapsi esimerkiksi poliisin haussa.

Kuvassa ei saa itkeä, nauraa tai nukkua

Passikuvan on täytettävä tiukat vaatimukset. Valaistuksen on oltava kohdallaan, kuva täytyy ottaa oikeasta kulmasta, eikä kuvassa saa ilmehtiä tai itkeä. Vauvalle tätä on hankala kertoa.

- Haminan poliisilaitoksen naiset ovat sanoneet, että yksivuotias saa vielä hymyillä, valokuvaaja Raimo Montonen lohkaisee.

Valokuvaajien pelastus on digitekniikka, jolla kuvat saa suhteellisen kätevästi standardin mukaiseksi.

Lopulta Kekekin avaa silmänsä ja kuvaaja voi huokaista helpotuksesta. Kuvausten tähti on syystäkin uupunut ja jatkaa "no comments" -linjalla. Äiti on uusiin kuviin tyytyväinen.

- Äidillehän kelpaa mikä vaan, mutta on vähän eri asia, miten kelpaa passimiehille. Olen oikeasti sitä mieltä, että saattavat pikkuisen pelästyä. Sen verran vihainen kaveri oli, Mia Allen nauraa.

Jos Keke halajaa ulkomaille, rajatarkastus tapahtuu normaalilla passintarkastustitiskillä, sillä pieni lapsi ei voi käyttää rajatarkastusautomaattia. Tarkastuksen suorittaa henkilökunta palvelutiskillä.

- Noin 120 senttinen lapsi voi vielä käyttää automaattia. Lyhyemmillä ei oikein onnistu, kertoo Helsingin rajatarkastusosaston varapäällikkö, kapteeni Reijo Paloniemi.