Postimuseo jättää hyvästit Postitalolle

Postimuseo sulkee ovensa Helsingin Pääpostitalossa. Museo muuttaa Tampereella sijaitsevan museokeskus Vapriikin tiloihin. Moni helsinkiläinen jää kaipaamaan Postimuseota.

Kotimaa
Postimuseon näyttelyissä on nähty muun muassa vanhan ajan nostalgisia pääsiäsikortteja.
Postimuseon näyttelyissä on nähty muun muassa vanhan ajan nostalgisia pääsiäsikortteja.

Postimuseon viimeinen päivä Helsingissä kokosi museon vakiokävijöitä ja Itellan vanhoja työntekijöitä nauttimaan museon viimeiseksi jääneestä näyttelystä, joka esittelee funkkisarkkitehtuuria. Museo on ollut myös filatelistien ja postikorttikeräilijöiden suosiossa.

Postimuseossa säännöllisesti vieraileva Ulli Ingraeus jää kaipaamaan museota.

- Tänne on ollut helppo tulla, kun tämä on hyvien kulkuyhteyksien varrella, mutta tuskin sitä tulee Tampereelle Postimuseoon lähdettyä.

Museon henkilökunta suhtautuu kuitenkin myönteisesti muutoksen myötä tuleviin haasteisiin, kertoo projektisuunnittelija Helena Pärssinen.

Olen ihan ihmetellyt sitä, miten hyvin kollegat ovat suhtautuneet siihen, että Postimuseo muuttaa Tampereelle.

Helena Pärssinen, projektisuunnittelija, Postimuseo

- Kyllä koko näyttelyn suunnitteluprojekti tuo uusia haasteita, kun meillä on siellä Vapriikissa pienemmät tilat. Täytyy ratkaista, miten saamme Pääpostin historian esitettyä uudella tavalla, ja kuinka yleisö otetaan vuorovaikutteisesti mukaan.

Raha ratkaisi museon sijainnin

Itella on rahoittanut Postimuseon toimintaa yli puolentoista miljoonan euron vuosibudjetilla. Nyt Itellan hallitus on päättänyt säätiöittää Postimuseon, jotta sillä olisi mahdollisuus hakea myös valtion avustuksia. Itella toimii silti jatkossakin Postimuseon päärahoittajana, mutta pyrkii samalla merkittäviin säästöihin.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen omistamat tilat Elielin aukiolla ovat käyneet liian kalliiksi Itellalle, ja säästöjä haetaan mieluummin vuokrista kuin henkilökunnasta. Silti kaikille ei ole luvassa töitä Tampereellakaan. Postimuseossa työskentelee nykyään 12 henkilöä, mutta vain yhdeksän heistä jatkaa Tampereella työtään.

Tampereella Postimuseoon saadaan kuitenkin roimasti lisää kävijöitä. Helsingissä Museolla on ollut vuosittain noin 40 000 kävijää, mutta Vapriikissa vierailee vuosittain jopa 100 000 henkilöä. Postimuseon johtajan Petteri Takkulan mielestä Vapriikki on erinomainen paikka museolle.

- Vapriikki on Suomen vetovoimaisimpia museokohteita. Siellä Postimuseo pääsee dynaamiseen ympäristöön, missä on myös muita näyttelyitä. Meidän ei tarvitse yksin vetää kaikkia asiakkaita sisälle, vaan osa heistä tulee jonkun muun näyttelyn perässä, ja tutustuu sitä kautta meidänkin näyttelyyn.

Postimuseo avautuu yleisölle Tampereen Vapriikissa vuonna 2014.