1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiinasta kävellen paennut kirjailija sai Saksassa rauhanpalkinnon

Liao Yiwun saama palkinto on Saksan arvostetuimpia. Raati kiittää hänen rohkeuttaan, jota vankeuskaan ei murtanut.

kulttuuri
Liao Yiwu
Liao YiwuFrank Leonhardt / EPA

Kiinalaiskirjailija Liao Yiwu on voittanut Saksan kirja-alan rauhanpalkinnon. Palkintoraati kiittää häntä äänen antamisesta Kiinan syrjityille sekä henkilökohtaisesta rohkeudesta. Kirjailija, joka on itse kokenut vankilan, kidutuksen ja painostuksen, on nyky-Kiinan syrjittyjen päättäväinen tarkkailija ja heidän elämänsä kirjuri, palkintoperusteissa sanotaan.

Liao, joka tunnetaan myös nimellä Lao Wei, joutui neljäksi vuodeksi vankeuteen kirjoitettuaan runon Pekingin Taivaallisen rauhan aukion vuoden 1989 verilöylystä. Saksassa Liao on asunut vuodesta 2010 paettuaan kotimaastaan jalan Vietnamin puolelle.

Liaon kirjat on kielletty Kiinassa, mutta niitä on julkaistu kiinaksi Taiwanissa. Teoksia on käännetty saksan lisäksi ranskaksi ja puolaksi. Kaksi teosta - _The Corpse Walker _ja _God is Red - _on saatavissa myösenglanninkielisinä käännöksinä.

Arvostettu palkinto

The Corpse Walker -kirjan henkilöitä ovat muun muassa haudanryöstäjä ja harhainen talonpoika, joka luulee olevansa keisari. _God is Red _puolestaan kertoo kiinalaisista kristityistä, jotka elävät uskonsa mukaisesti.

Saksan kirja-alan rauhanpalkinto on Saksan arvostetuimpia kirjallisuuspalkintoja. Se on myönnetty vuodesta 1950 alkaen. Palkinnon ovat saaneet muun muassa Herman Hesse, Vaclav Havel ja Orhan Pamuk.

25 000 eurolla ryyditetty palkinto luovutetaan Liaolle maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa ensi lokakuussa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi