1. yle.fi
  2. Uutiset

Sahti matkalla maineeseen

Suomalainen sahti on yksi maailman harvoista alkuperäisoluista. Nyt tätä perinteistä osaamista ollaan viemässä rapakon taakse Amerikan ihmemaahan Loviisan Pernajasta, Malmgårdin panimosta.

Kotimaan uutiset
Sahtivierre siivilöityy mäskistä.
Hanna Lumme

Sahti juoma oivallinen, mehu miesten miehinen, voima otrasta otettu, neste läpi maltahien, kuurnan nenästä juoksutettu. Näin kuvataan vanhan suomalaisen juhlajuoman valmistusta E.J.Ellilän kirjassa Piekkolan lähde.

Tämän oivallisen juoman ilosanomaa ollaan nyt levittämässä myös Yhdysvaltoihin, jonne sitä vie Malmgårdin panimon Markku Pulliainen. Kompetenssia miehellä riittää, sillä hän on sekä sahdinvalmistuksen Suomen mestari että perinteisen katajaoluen valmistamisen maailmanmestari vuodelta 2000.

Auton takakontista lämpimänä ja hiivat sekaan tärisseenä sahti ei todellakaan ole parhaimmillaan

panimomestari Markku Pulliainen

Pullahiivat kassissa maailmalle

Pulliainen on vieraillut sahteineen jo kertaalleen Yhdysvalloissa. Juhannuksena mies on matkalla taas rapakon taakse uudestaan, sahdin takia luonnollisesti. Edellisellä kerralla raaka-aineet piti ottaa mukaan kotimaasta. Kapsäkkiin pakattiin kotimaista pullahiivaa ja tuoppi ruismallasta.

- Onneksi otettiin se tuoppi mukaan, koska paikallinen mallas oli hyvin erilaista. Perusmaltaat olivat kyllä jo paikanpäällä, mutta saksalaisia eli aika läheltä.

Sahti on pakko valmistaa paikanpäällä, koska lentokoneessa kuljettaminen ei onnistu.

- Periaatteessa se olisi mahdollista kuljettaakin, jos nesteitä saisi ottaa käsimatkatavaroihin, mutta ruuma on sen verran miinuksella, ettei sahdin kuljettaminen siellä onnistu. Lisäksi sitä tehtiin sen verran paljon, 300 litraa, ettei kuljettaminen olisi ollut järkevää, Pulliainen kertoo.

Vesi vanhin voitehista

Hyvän sahdin tae on se, ettei siinä ole liikaa vettä, Pulliainen naurahtaa. Vesi on kuitenkin erityisen tärkeä aine.

- Lähdevesi on Suomessa niin pehmeää, että kyllä se on hyvä. Mutta hygienia on kaiken a ja o.

Myös sillä on merkityksensä millaisilla laitteilla sahtia tehdään. Kahden eri panimon tuotokset olisivat taatusti erilaiset, Pulliainen vakuuttaa.

- Eri laitteissa aineet käyttäytyvät erilailla, että eroja varmasti tulisi. Enemmän se onkin nimenomaan laitteistosta kuin henkilöistä kiinni miltä sahti maistuu.

Juhannus oluen ystävien parissa

Juhannuksen panimomestari viettää sahteineen siis Yhdysvalloissa. Bostonin olutfestivaaleille alan asiantuntijoita kokoontuu sen verran suuri määrä, että juhlatunnelma löytyy, Pulliainen uskoo.

Sahti on osalle kollegoista taatusti uusi tuttavuus, myös eksoottinen sellainen. Sitä se on tosin monelle suomalaisellekin. Suurin syy kielteisiin mielikuviin on väärä tarjoilutapa.

- Auton takakontista lämpimänä ja hiivat sekaan tärisseenä sahti ei todellakaan ole parhaimmillaan vaan se pitää tarjoilla kylmänä ja rauhallisesti. Sitten se on tuoretuote, joten se pitää tarjoilla nopeasti.

Juhlajuomana sahti on kuitenkin taattu, Pulliainen takaa.

- Ennen vanhaan juhlat kesti niin pitkään, että kaikki sahti oli juotu. Sitten kun sahti loppui, vieraatkin läksivät koteihinsa.

Lue seuraavaksi