Asiantuntija povaa nettikameravakoilun yleistyvän

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan ihmiset eivät ota web-kameran kaappausmahdollisuutta tosissaan. Ilmiö on toistaiseksi aika harvinainen verrattuna esimerkiksi viruksiin.

Kotimaa
Nuori nainen nettikameran kuvassa.
Yle

Keskiviikkona selvisi, että Kymenlaaksolaismies oli vuoden ajan vakoillut ihmisiä heidän tietämättään web-kameroiden kautta ja vienyt heidän koneiltaan tiedostoja.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen ei usko, että tapaus jää viimeiseksi, vaikka se onkin ensimmäinen näin laaja tietomurto tavallisten ihmisten koneisiin. Järvisen mukaan tällaiset tapaukset ovat erittäin ikäviä. Järvisen mielestä tapaus on pahinta tietoturvan loukkausta mitä voi kuvitella.

- Jo pelko siitä, että joku todella katselee sinua sen koneen kautta, on erittäin ahdistava. Kun minä katselen ruutua, niin joku siellä ruudun takaa katselee minua takaisin, Järvinen kuvailee.

- Tätä ilmiötä ei ole vielä osattu ottaa vakavasti. Luulen, että tapauksia tulee jatkossa lisää ja sen takia niihin tulisi varautua hyvissä ajoin, Järvinen sanoo.

Kun minä katselen ruutua, niin joku siellä ruudun takaa katselee minua takaisin.

Petteri Järvinen

Järvinen neuvoo, että oman tietoturvallisuutensa varmistamiseksi web-kameran linssin voi peittää vaikka teipillä. Niissä koneissa, joissa se on mahdollista, kamera kannattaa irrottaa koneesta kun sitä ei käytetä.

Myös tietokoneen sijoittaminen paikkaan, josta ei näe koko asuntoa on hyvä keino suojata itsensä.

Täydellistä suojausta ei ole

Järvisen mukaan ihmiset eivät ota web-kameran kaappausmahdollisuutta tosissaan, koska se on toistaiseksi aika harvinainen ilmiö verrattuna esimerkiksi viruksiin.

- Viruksia on ollut toistakymmentä vuotta ja niistä on varoiteltu ihmisiä, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan web-kamerat tulivat koneisiin laajemmalti vasta muutamia vuosia sitten.

Järvinen ei myöskään usko, että haittaohjelmien tekijöiden luovuudella olisi mitään rajoja.

- Tietoturvan historia opettaa meille sen, että aina kun keksitään jotain tietoturvan parantamiseksi tai uusi suojajärjestelmä, niin aika keksitään vähintään yksi uusi hyökkäystapa, Järvinen kuvaa.

- Niin näppäriä tuntuvat nämä nörtit olevan, että on vaikeaa tehdä mitään suojausta täydelliseksi. Aina löytyy kiertoteitä, valitettavasti, Järvinen jatkaa.