Ratavalvoja liputtaa keltaista EM-kisoissa

Pian alkaviin yleisurheilun EM-kisoihin valmistautuvat myös tuomarit ja toimitsijat. Kokeneen toimitsijan mieleen on jäänyt ennakkosuosikki USA:n hylkääminen vuoden 2005 MM-kisoissa.

urheilu
Juoksurata kuvassa
Yle

Kajaanilainen Seppo Viirret seuraa yleisurheilun EM-kisoja erilaisella silmällä. Hän toimii kisoissa ratavalvojana. Viirretillä on jo aikaisempaa toimitsijakokemusta kansainvälisistä yleisurheilukilpailuista. Hän oli toimitsijana vuoden 1994 Helsingin EM-kisoissa sekä vuoden 2005 MM-kisoissa.

Toimitsijakokemus alkoi karttua, kun omat lapset kiinnostuivat yleisurheilusta. Tämän jälkeen mies on toiminut tuomareiden kouluttajana Kainuun alueella yli 20 vuotta.

Tarkkoja askelia

Omalla urheilu-urallaan Viirret suosi pikajuoksua ja on saanut palautetta nopeasta toiminnasta toimitsijatehtävissäänkin.

- Vuoden -94 kisoissa kuvaaja tuli nuhtelemaan, että laitan mittatikun liian aikaisin maahan. Ehkä siinä oli pikajuoksijan vikaa, Viirret naurahtaa.

Tulevissa kotikisoissa Viirretin tehtävänä on valvoa, että jokainen juoksija pysyy omalla radallaan. Yksikään askel ei saa mennä sisäpuolella olevan rataviivan päälle. Pitkillä matkoilla seurataan erityisesti tönimisiä ja estejuoksussa esimerkiksi sitä, että juoksija ei tule maahan aidan sivusta.

Paineensietokykyä

Toimitsijalta vaaditaan tarkkuuta ja nopeaa reaktiokykyä. Tilannetta ei ole aikaa jäädä pohtimaan vaan keltainen lippu täytyy nostaa nopeasti ja selvästi ylös.

- Kyllähän se vaatii rohkeutta nostaa se keltainen lippu ylös, kun katsomossa huutaa 30 000 ihmistä, kertoo Viirret ratavalvojan tehtävistä.

Rikkeestä tehdään raportti ja tilanne tarkistetaan videokameralta. Lopullisen hylkäyspäätöksen tekee juoksujenjohtaja.

Hylsy

Vuoden 2005 Helsingin MM-kisojen naisten 4 x 400 metrin viestijuoksu on jäänyt erityisesti Viirretin mieleen. Silloin hän toimi valvontaryhmän johtajana, joka joutui hylkäämään ennakkosuosikkina olleen Yhdysvaltojen viestijoukkueen.

- Näin kun kaveri nosti lippua vain vähän, jolloin minä juoksin paikalle ja kerroin, että virhe on selvä, kokenut ratavalvoja muistelee.

Kiihkeät viestimatkat ovatkin toimitsijalle eräänlaisia kuninkuusmatkoja.