Balin pommimiehelle langetettiin 20 vuotta vankeutta

Balin yökerhoiskuissa vuonna 2002 kuoli yli 200 ihmistä. Umar Patek jäi kiinni samassa pakistanilaiskaupungissa, jossa Osama bin Laden ammuttiin.

Ulkomaat
Umar Patek ja kolme tuomaria taustalla.
Umar Patek saatuaan tuomionsa oikeudenkäynnissä Jakartassa.Adi Weda / EPA

Indonesialainen oikeusistuin on langettanut 20 vuoden mittaisen vankeustuomion kahdesta pommi-iskusta, jotka tappoivat yli 200 ihmistä Balilla vuonna kymmenen vuotta sitten. Iskuista tuomittu Umar Patek oli saanut terroristikoulutuksen islamistisen al-Qaida-verkoston sydänmailla Afganistanin ja Pakistanin rajalla, ja hänellä uskotaan olleen yhteyksiä islamistien al-Qaida-terroriverkoston korkeimpaan johtoon.

Oikeus katsoi Patekin olleen mukana rakentamassa pommeja, joilla iskettiin kahteen yökerhoon Balin saarella lokakuussa 2002. Iskuissa kuoli 202 ja loukkaantui 240 ihmistä. Suurin osa oli ulkomaalaisia turisteja.

Patek tuomittiin myös osallisuudesta iskuihin, jotka tehtiin kristittyjen kirkkoihin jouluaattona 2000 Indonesian pääkaupungissa Jakartassa.

Balin iskut olivat käännekohta Indonesiassa, jonka hallituksen oli ensi kertaa tunnustettava, että islamistinen terrorismi oli yltänyt myös Indonesiaan. Maan miltei 240 miljoonasta asukkaasta 85 prosenttia on muslimeja.

Patek kiisti olleensa päätekijä ja sanoi katuvansa

Patek jäi kiinni viime vuoden alussa samassa pakistanilaiskaupungissa, jossa Yhdysvaltain joukot tappoivat al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin viime vuoden toukokuussa. Yhdysvallat oli luvannut hänestä miljoonan dollarin ilmiantopalkkion.

Syyttäjä vaati Patekille elinkautista vankeusrangaistusta, ja enimmillään hänelle olisi voitu langettaa myös kuolemantuomio, mutta oikeus katsoi Patekin katumuksen lieventäväksi tekijäksi. Sen ansiosta hänestä on hyötyä terrorismin vastaisessa taistelussa, viranomaiset uskovat.

– Hänen kauttaan pyrimme vaikuttamaan muihin militantteihin, etteivät he tekisi iskuja. Tavoitteemme ei ole vain vangita heitä, vaan muuttaa heidät lainkuuliaisiksi kansalaisiksi, sanoo Indonesian terrorismin vastaisen hallinnon johtaja Harry Purwanto.

Patek sanoo auttaneensa pommien valmistamisessa mutta kiistää tienneensä, mihin niitä käytettäisiin. Hän nimesi syypäiksi kaksi muuta miestä, jotka ovat sittemmin kuolleet poliisin ratsioissa. Asianajajiensa mukaan Patek aikoo valittaa tuomiostaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP