Norjan öljytyöläiset ryhtyivät lakkoon eläkekiistan vuoksi

Aluksi lakkoon menevät kahden öljykentän työntekijät. Valtio on puuttunut öljyalan kiistoihin aiemmin hanakasti. Koko öljyalan lakko on epätodennäköinen.

Ulkomaat
Norjassa öljyalan työntekijät ovat aloittaneet lakon eläkekiistan vuoksi.
Harald Pettersen / Statoil

Norjassa öljyalan työntekijät ovat aloittaneet lakon. Öljyn- ja kaasuntuotanto on keskeytetty kahdella tärkeällä kentällä. Työnantajan ja ammattiyhdistysten neuvottelut työkiistassa päättyivät tuloksettomina viime yönä.

Osapuolet eivät löytäneet sopua eläkkeistä. Runsaat 700 työntekijää on lakossa. Joukon on määrä kasvaa vähitellen. Öljyalan täysi lakko on kuitenkin epätodennäköinen, sillä hallituksella on valta pakottaa osapuolet sopuun. Vastaavissa tapauksissa aiemmin valtio ei ole epäröinyt tämän mahdollisuuden käyttöä, jotta Norjalle tärkeä öljyteollisuus on toiminut.

Ei ole pohjaa, jonka perusteella voisin tehdä sovintoesitystä.

Carl Petter Martinsen

Norja on maailman kahdeksanneksi suurin öljynviejämaa. Se saa öljystä viidenneksen bruttokansantuotteestaan.

Lakon aluksi suljetaan kaksi öljy-yhtiö Statoilin kenttää Heidrunissa ja Osebergissä. Niiden toiminnan alasajo vie muutaman päivän. Lakko vaikuttaa myös öljy-yhtiö BP:n Skarvin alueen tuotantoon.

Ammattiyhdistykset ovat vaatineet palkankorotuksia, entistä parempia ylityökorvauksia ja oikeutta jäädä eläkkeelle 62-vuotiaana. Kiistan sovittelija Carl Petter Martinsenin mukaan osapuolet ovat eläkekysymyksessä aivan liian kaukana toisistaan.

- Ei ole pohjaa, jonka perusteella voisin tehdä sovintoesitystä, hän kertoo.

Lähteet: Reuters