1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turvakodit täyttyivät juhannuksena

Turvakoteihin hakeutuu aiempaa enemmän nuoria naisia ja äitejä. Lasten ja nuorten puhelimessa juttuaiheet pysyvät samana oli juhlapyhä tai arki.

Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Turvakodit ovat täyttyneet juhannuksena. Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtajan Ritva Karinsalon mukaan tilanne on ainakin juhannuksen osalta muuttunut viime vuosiin verrattuna.

- Aiemmin juuri juhlapyhinä on ollut hiljaisempaa ja pyhien jälkeen on ollut enemmän asiakkaita. Nyt on vähän toisennäköinen tilanne, sanoo Ritva Karinsalo.

Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämiä turvakoteja on 14 paikkakunnalla. Näiden lisäksi on myös kunnallisia turvakoteja.

Karinsalo uskoo, että viime aikaiset perheissä tapahtuneet vakavat väkivallanteot ovat osaltaan havahduttaneet sekä sosiaaliviranomaisia että asiakkaita itse. Väkivaltaan ja sen uhkaan suhtaudutaan vakavasti.

- Perhesurmien yhteydessä on pistänyt silmään, että aika moni tapaus on tapahtunut liittyen tulevaan juhlapyhään.

Turvakotiin hakeudutaan pääasiallisesti perheväkivallan keskeltä tai sen uhan alta. Vuositilastojen perusteella nuoria naisia ja pienten lasten äitejä on asiakkaina huomattavasti enemmän kuin 5-10 vuotta sitten. Aiemmin turvakotiin hakeutuneet naiset olivat iältään vanhempia.

Tarkkoja tilastoja juhannuksen osalta tai alueellisesti ei ole vielä saatavissa.

- Tässä näkyy nuorten valpastuminen siihen, että selvitetään onko tämä väkivaltaa ja mitä tilanteessa voisi tehdä, Karinsalo sanoo.

Nuorten puhelimessa ei muutoksia

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimeen ei ole tullut juhannuksena soittoja normaalia arkipäivää enempää. Juhannuksena puheluita on tullut keskimäärin sata päivässä.

Juttuaiheet eivät muutu juhlapyhinäkään. Esimerkiksi alkoholi ei ole noussut juhannuksena puheenaiheeksi sen enempää kuin ennenkään. Suuri osa puhelimeen soittavista nuorista on alle 14-vuotiaita.

- Lapset kertovat päivän kuulumisiaan. Myös seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä tulee paljon. Koen, että olemme yksi kanava lisää, jonka kanssa lapset ja nuoret voivat keskustella. Meille voi vaikkapa harjoitella jonkun vaikean asian kertomista ennen kuin siitä puhuu vanhemmille, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton päivystysohjaaja Nina Jolma.