Mursi on Egyptin seuraava presidentti

Vaalitulosten julkistaminen viivästyi epäiltyjen väärinkäytösten selvittämisen vuoksi.

Ulkomaat
Mohammed Mursi toiveikkaana vaalitilaisuudessa 17. elokuuta.
Mohammed Mursi toiveikkaana vaalitilaisuudessa 17. elokuuta.Khaled Elfiqi / EPA

Muslimiveljeskunnan Mohammed Mursi on voittanut Egyptin presidentinvaalit. Hän sai vaaleissa 51,7 prosenttia äänistä eli yli 13 miljoonaa ääntä.

60-vuotias Mursi on koulutukseltaan tekniikan tohtori. Hän on opiskellut Etelä-Kalifornian yliopistossa Yhdysvalloissa.

Uuden presidentin julisti vaalikomitean johtaja Farouk Sultan, joka piti pitkän puheen vaalien ongelmista ennen voittajan nimen kertomista. Tahririn aukiolle kokoontunut suuri väkijoukko alkoi hurrata heti tuloksen selvittyä. Myös Egyptin armeijan ylipäällikkö Hussein Tantawi on onnitellut paikallisen median mukaan vaalivoittajaa.

Vaalien viimeisellä kierroksella olivat vastakkain islamistisen Muslimiveljeskunnan Mohammed Mursi ja viime vuoden kansannousussa syrjäytetyn Hosni Mubarakin hallituksen viimeinen pääministeri Ahmed Shafik. Molemmat ehdokkaat ennättivät julistautumaan vaalivoittajaksi jo ennen varsinaisten tulosten julkistamista.

Shafik sai vaalien toisella kierroksella 48,3 prosenttia äänistä. Vaalien äänestysprosentti oli 51.

Vaalituloksen julkistusta sai odottaa

Kesäkuun puolivälissä käytyjen presidentinvaalien toisen kierroksen tulos oli määrä julkistaa jo torstaina. Vaalilautakunta ilmoitti kuitenkin tarvitsevansa lisäaikaa väärinkäytöksistä tehtyjen ilmoitusten selvittämiseen. Sultan kertoi sunnuntaina presidentin julkistamisen yhteydessä, että valituksia tuli yhteensä 460 000 kappaletta.

Mursi sai presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 24,3 prosenttia äänistä ja Safik 23,3 prosenttia.

Monet egyptiläisistä ovat epäilleet, ettei äänestämisellä ole enää merkitystä, koska perustuslakituomioistuin hajotti vaalien alla parlamentin. Tuomioistuin katsoi, että merkittävä osa parlamentin jäsenistä valittiin lainvastaisesti.

Sotilasneuvosto on myös vakiinnuttanut valtaansa Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen ja pelkona on ollut, että se vastustaa kansannousun ajamia demokraattisia muutoksia.