Hyppää sisältöön

Sahat vakavissa vaikeuksissa

Yksikään Suomen neljästäkymmenestä yksityisestä sahasta ei ole tehnyt alkuvuonna voittoa. Suomen sahat ry:n puheenjohtaja pelkääkin, että syksyllä joudutaan tuotannon keskeytyksiin ja lomauttamaan työntekijöitä.

Alaa painaa myynnin hiipuminen. Ongelmaa kärjistää se, että samaan aikaan kun raaka-aineen eli tukin hinta ja muut tuotantokustannukset ovat nousseet, valmiin sahatavaran hinta on kuitenkin kääntynyt alkuvuonna laskuun.

- Vienti ei ole vetänyt toivotulla tavalla ja kotimaassa rakennuslupia on haettu viimevuotista vähemmän, Suomen sahat ry:n puheenjohtaja Juha Junnikkala kuvaa tilannetta. Hän sanoo, että tukki on tässä tilanteessa sahoille kestämättömän kallista. Ongelman purkamisen hän aloittaisi kuitenkin lopputuotteesta.

- Esimerkiksi betonin hinta on alkuvuoden aikana noussut yhdeksän prosenttia ja sahatavaran hinta laskenut nelisen prosenttia, tämähän on kestämätön tilanne, hän kuvaa. 

Junnikkala ennustaa, että vakautta on luvassa vasta euro-kriisin suurimpien laineiden tyynnyttyä, kun kansa uskaltaa jällen tehdä rakennuspäätöksiä. 

Investoinnit sahoilla ovat pysähtyneet jo täysin.

Valtiolta väärää politiikkaa

Valtio on omilla energiapäätöksillään sahaajien mielestä vain syventänyt kriisiä. Dieselin polttaminen maantiekuljetuksissa on entistä kalliimpaa. Taannoiseen risupakettiin liittyvät sahojen sivutuotteen tukiratkaisut närästävät nekin.

Tukki on tässä tilanteessa kestämättömän kallista

- Sähkön syöttötariffi jäi liian alhaiseksi. Sahoilla kertyvät ja energiantuotannossa käytettävät sivutuotteet, kuten puru ja kuori jäivät myös Pekkarisen risupakettiratkaisussa ilman muuttuvaa sähkön tuotantotukea. Tukea maksetaan sen sijaan monille ulkomailta tuleville vastaaville energialähteille. Tämä on johtanut myös sahojen sivutuotteiden hintojen laskuun, Juha Junnikkala luettelee.

Työ- ja elinkeinoministeriössä sahojen sivutuotteen kohteluun liittyvä ongelmatiikka on tiedostettu, mutta siitä ei ole päätöksiä, puututaanko asiaan.

.
.