Netin ulkomainen korukauppa voi myydä enemmän kimallusta kuin oikeaa kultaa

Tukes varoittaa heikkolaatuisista koruista, joiden jalometallipitoisuus jää alle Suomessa hyväksyttävän rajan. Korun leima kertoo tekijästä ja jalometallipitoisuudesta.

Kotimaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa, että ulkomaisissa nettikaupoissa myytävien korujen jalometallin pitoisuudet eivät aina vastaa suomalaisia vaatimuksia. Jalometallipitoisuudet voivat olla liian pieniä.

Tukesin mukaan verkkokaupoissa myytävistä platina-, kulta-, palladium- ja hopeakoruista on löytynyt Suomen säädösten vastaisia pitoisuuksia ja leimoja.

Vastaan on tullut myös jalometallikorun nimikkeellä myytäviä tuotteita, jotka on ainoastaan pinnoitettu jalometallilla. Lisäksi esimerkiksi Tanskassa sallitaan kultakorujen 33,3-prosenttinen jalometallipitoisuus, kun Suomessa alin raja on 37,5 prosenttia.

Ostajan oltava tarkkana

Tukesin tarkastaja Kirsi Wiitala-Parma sanoo, että ulkomainen nettikauppa saattaa toimia oman maansa lakien mukaan oikein eikä kauppa ole välttämättä laitonta. Suomalaisen on vain oltava tarkka, jos haluaa saada suomalaiset laatuvaatimukset täyttävän tuotteen.

Ongelma on, ettei yritysten verkkosivuiltakaan aina löydy tietoa siitä, minkä maan säädösten mukaan yritys toimii.

Wiitala-Parma sanoo, että nettikaupan tuotetietoja ja valokuvia kannattaa tutkia tarkkaan ennen kaupantekoa. Hän kehottaa myös kysymään myyjältä sähköpostitse lisätietoja, jos korun tiedot eivät selviä nettisivulta.

Hopeoitu messinki ei ole hopeaa

Tukes toteaa, että esimerkiksi hopeoitu messinkiketju ei ole hopeaketju. Myöskään termejä kulta, hopea, platina tai palladium ei saa käyttää, jos koru ei ole jalometallia. Tukes on markkinavalvonnassaan löytänyt koruja, joiden hintalapussa on ollut merkintä hopea/silver, mutta merkintä on tarkoittanut vain korun väriä. Tämä ei ole Suomessa sallittua.

Jalometallituotteista annettu laki koskee myös yksityishenkilöiden välistä kauppaa. Jos koru myydään esimerkiksi verkkohuutokaupassa, siihen sovelletaan jalometallituotesäädöksiä. Tuotteen myyjä vastaa korun lainmukaisuudesta.

Leima kertoo pitoisuuden ja tekijän

Suomen lakien mukaan koruista on löydyttävä pitoisuusleima ja vastuutaholeima eli tekijän puumerkki. Vastuutaholeima voi olla tarkastusleima (kruunu sydämessä) tai nimileima (kirjain, kirjainyhdistelmä tai kuvio). Kuitenkaan aivan kevyimmissä jalometallikoruissa ei leimoja tarvitse olla.

Tukes ylläpitää nimirekisteriä, josta löytyvät kaikki Suomessa rekisteröidyt nimileimat.