Tesma käy deodorantista

Lehtomaisissa ja ravinteikkaissa metsissä kasvava tesma on tuoksuva heinä. Sitä käytettiin ennen vanhaan monimuotoisena hajusteena.

ilmiöt
Tesma-kimppu.
Yle

Luonnonkasvi nimeltä tesma ei ehkä kuulosta tutulta kovinkaan monen korvissa. Tuttu kasvi se kuitenkin on, tai oli, etenkin entisaikaan, viime vuosisadalla. Tuolloin ei ollut deodorantteja, mutta mieluusti silloinkin tuoksuttiin hyvältä. Tesmaa käytettiinkin tuolloin hajusteena.

Tesma tuoksuu kumariinille. Haju tulee esiin varsinkin silloin, kun kasvi on kuivattu. Itse kasvi on runsas satoinen ja lehtevä. Lisäksi se tuottaa mukavasti siementä. Tesman lisäksi Suomessa kasvaa muitakin hajuheiniä, kuten maarianheinä, tuoksusimake ja varsinainen hajuheinä.

Tesmaa käytettiin ennen vanhaan hajusteena esimerkiksi povitaskussa tai lakin hikinauhan alla. Lisäksi kasvia on hyödynnetty muun muassa vaate- ja liinavaatekaapeissa. Lisäksi sidottuja vihkoja on viety sisätiloihin antamaan tuoksua tupaan.

Isoisän opit hyötykäyttöön

Peräseinäjokelainen isäntä Jorma Mäki-Jussila löysi plassiltaan pari tesma esiintymää, otti siemenet talteen ja kylvi vanhan tuvan eteläpäätyyn pienen koeviljelyksen. Tesma innostui kasvuun ja on jo hyvällä röyhyllä.

Jorma ei ole vielä miettinyt mihin hän aikoo käyttää tesmansa. Mies toteaa, että esimerkiksi eri rakennuksiin sitä voisi viedä antamaan tuoksua. Jorman isoisälle tesma on kuitenkin ollut tärkeä kasvi muun muassa puolison haussa.

- Lauantaina ennen riiuureissuun lähtöä isoisä laittoi vaihtopaidan reppuun ja joukoon tätä heinää. Riiuumatka oli 30 kilometriä pitkä kävellen ja hiukan mies lämmähti siinä matkalla. Perille päästyään hän laittoi hyvän hajuisen vaihtopaidan päälle ja sitten kopistukselle. Kyllä tulosta tuli, nimittäin yhdeksän jälkeläistä, naurahtaa Jorma Mäki-Jussila.