Hyppää sisältöön

Eroottinen kirjasarja villitsee aikuisia naisia

Kohuttu 50 Shades -trilogia lyö myyntiennätyksiä maailmalla. Kirjat ilmestyvät syksyllä myös suomeksi.

Love coach Mia Halonen ja Otavan kustannuspäällikkö Antti Kasper Aamu-tv:n vieraina 25.6.
Eroottinen 50 shades -trilogia on ollut meilläkin kirjakaupoissa jopa loppuunmyyty. Onko naisiin iskenyt joku yllättävä ja loputon erotiikanpuute, kysyi Aamu-tv Otavan kustannuspäälliköltä Antti Kasperilta ja rakkausvalmentaja Mia Haloselta.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa leviää uusi kirjavillitys, eroottinen 50 Shades -trilogia. Englantilaisen E. L. Jamesin kolme kirjaa kertovat viattoman opiskelijatytön ja eristäytyneen nuoren miljonäärin hullusta rakkaudesta.

Britanniassa kirjaa on myyty kahdessa kuukaudessa 2,5 miljoonaa kappaletta ja Yhdysvalloissa 10 miljoonaa. Suomeksi kirjat ilmestyvät syksyllä, mutta englanninkieliset teokset on myyty loppuun jo meilläkin.

- Se on kirjallinen ilmiö täysin vailla vertaa Britanniassa. Pelkästään sarjan ensimmäinen osa myi toissa viikon aikana yli 200 000, mikä on kaikkien aikojen nopeinta pokkarimyyntiä maassa, kertoo Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Otavan kustannuspäällikkö Antti Kasper.

- Viime viikolla Lontoossa 50 Shades näkyi kaikkialla. Ihmiset puhuvat siitä; sosiaalinen media on sitä täynnä, sähköinen ja painettu media käsittelee sitä eri näkökulmista. Kirja näkyy katukuvassa: sitä luetaan puistoissa ja busseissa, Kasper sanoo.

Veikkaan, että SM-leluille käy kuin leipäkoneille eli ne jäävät ensi-ihastuksen jälkeen komeroon pölyttymään.

Mia Halonen

Kirjan kohderyhmää ovat aikuiset naiset. Toimittaja, "rakkausvalmentaja" Mia Halonen uskoo, että naisiin vetoaa enemmän itse luettu, kirjallinen tarina kuin kuvallinen erotiikka.

- Kun lukee, pystyy kuvittelemaan tapahtumat ja henkilöt juuri sellaisiksi kuin itse haluaa, Halonen pohtii.

- Kun on ollut tällaisia kirjoja kuin Harry Potterit ja vampyyrikirjat, niin ehkä entistä useammat ihmiset ylipäätään lukevat nykyisin kirjoja. Sanotaan, että ne eivät ole kirjallisesti kovin korkeatasoisia, mutta jos ihminen ei ole lukenut paljon, hän ei välitä siitä, Halonen aprikoi kirjojen huippusuosion syitä.

Romantiikkaa, erotikkaa, sadomasokismia

Kirjat sisältävät jopa sadomasokismia kahleineen ja piiskoineen. Forbes-lehti kertoo, että New Yorkissa Babeland-niminen erotiikkaliike on kasvattanut myyntiään noin kolmanneksen ja kaupan nettisivujen sidontaosio on houkutellut 80 prosenttia enemmän kävijöitä kirjojen ilmestymisen jälkeen.

- Sadomasokismi saattaa olla uusi asia, jota moni ei ole kokeillut. Jos kaikesta muusta on jo uutuusarvo mennyt, niin nyt kokeillaan tätä. Mutta veikkaan, että SM-leluille käy kuin leipäkoneille eli ne jäävät ensi-ihastuksen jälkeen komeroon pölyttymään, Mia Halonen sanoo.

Antti Kasper uskoo, että suurin osa lukijoista lukee 50 Shadesia kuitenkin rakkaustarinana.

- Tämä on naiskirjailijan naispäähenkilön näkökulmasta naisille kirjoittamaa romanttista viihdekirjallisuutta. Se tässä on merkityksellistä, Kasper huomauttaa.

Mia Halonen uskoo, että kirjasarja on rohkeudessaan uusi juttu amerikkalaisille naisille.

- Ilmiö ruokkii myös itse itseään: ihmiset haluavat ottaa selvää, mistä ihmiset kohisevat ja mikä kirjoissa on toisten mielestä niin kiinnostavaa, hän pohdiskelee.

Kirjasarja julkaistiin Yhdysvalloissa ensin sähkökirjana. Kasperin mukaan sitä luetaan nyt julkisesti printtiversiona ja siitä keskustellaan. Sosiaalisen median viidakkorumpukin toimii tehokkaasti.

.
.