1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Jättiputkea vastaan taisteltava järein asein

Jättiputkesta on tullut pihojen ja pientareiden sitkeä riesa. Kasvi tuotiin aikanaan Suomeen koristekasviksi komean kukintonsa ja kokonsa vuoksi.

Mies myrkyttää jättiputkea.
Jättiputken kimppuun ei pidä käydä paljain käsin. Jaana Kivi kävi tutustumassa putken torjuntatöihin Muuramessa.

Hannu Montosen pihapiirissä Muuramessa jättiputkea taltutettiin tänään ympäristötyöntekijä Petri Laitisen ja ympäristönhoitaja Markus Haapaniemen johdolla.

Kyllä kehotan ottamaan asiantuntijoihin yhteyttä kasvin hävittämiseksi, sillä ei näitten kanssa tavallinen pulliainen pärjää.

Hannu Montonen

- Aika kiusallisiahan nuo ovat ja joka kesä ne muistuttaa olemassaolostaan. Perinteisesti viikatteella niitä olen huitonut ja huonoin tuloksin. Kyllä kehotan ottamaan asiantuntijoihin yhteyttä kasvin hävittämiseksi, sillä ei näitten kanssa välttämättä tavallinen pulliainen pärjää, kertoo Montonen.

Kasvin tunnistaa suurista lehdistä

Jättiputki on levinnyt Suomessa nopeasti puutarhojen ulkopuolelle ja vallannut kasvualueita kotoperäisiltä lajeilta.

Putken hävittämiseen ei kannata ryhtyä heppoisin varustein ja tiedoin, sillä lopputuloksena voi olla pahat ihovammat. Jättiputken kasvinesteen furanokumariini aiheuttaa iholla palovamman reagoidessaan auringonvalon kanssa.

- Jättiputken tunnistaa parhaiten suuresta lehdestä. Lehti kasvaa huomattavan suureksi tavanomaisiin putkiimme eli koiran-, vuohen- tai ukonputkeen verrattuna. Varsi on punertava, karvainen ja pahimmillaan nilkan vahvuinen, kuvailee Petri Laitinen.

Taltuttaminen voi olla vuosien urakka

Laitinen kertoo, että hyvä keino kasvin tuhoamiseen on puutarhaliikkeissä myytävä glyfosaattipohjainen myrkky. Myös kasvin juurten kaivaminen maasta taltuttaa jättiputkea ja puree varsinkin pieniin esiintymiin. Putken leviämistä voi estää parhaiten katkaisemalla ja tuhoamalla kasvin kukinto ennen siementen varisemista. Jättiputken siemenet voivat säilyä maaperässä jopa 10 vuotta, joten torjuntaakin on eri konstein jatkettava usein vuosia.

- Kasvi pitää myrkyttää ja kaivaa maasta juurineen ja laittaa kuivumaan. Tämä on aika käsittämätön kasvi eli jos kasvin heittää mullan päälle, niin varmasti sen juuret lähtevät menemään maahan.

Jättiputken torjuntatöissä on syytä pukeutua vedenpitävään suojavaatetukseen ja varustautua myös hengitys- ja silmäsuojilla. Putkeen ei pidä koskea paljain käsin.