Vanhat Aku Ankat jo tuhansien eurojen arvoisia

Vanhojen sarjakuvien keräily on ammattimaistunut. Harvinaisimmista suomenkielisistä lehdistä ja albumeista maksetaan tuhansia euroja. Arvokkaimpia ovat 1950-luvun Aku Ankat.

kulttuuri
Aku Ankan Lumikki-numero on keräilyharvinaisuus.
Aku Ankan Lumikki-numero on keräilyharvinaisuus.Yle

Ei liene yllätys, että kaikista keräillyin suomenkielinen sarjakuva on Aku Ankka. Sen sijaan joku saattaa yllättyä siitä, että lehden 1950-luvun alun ensinumeroista maksetaan jopa tuhansia euroja - siis paljon enemmän kuin esimerkiksi saman vuosikymmenen kirjoista.

Kaikkein harvinaisin Aku Ankka on erikoisnumero Lumikki ja seitsemän kääpiötä vuodelta 1952. Hyväkuntoisena sen arvo voi nousta jopa 20 000 euroon.

- Tätä sarjakuvaa painettiin vain 15 000 kappaletta. Niistä 5 000 myytiin ja loput tuhottiin eli niitä ei ole monta säilynyt, kertoo Aku Ankka -keräilijä, muusikko Jiri Nikkinen.

Luettu lehti ei puhuttele

Kovimpia hintoja sarjakuvista maksaa muutama tunnetuimmista muusikoistamme.

Juha Aarnisalo

Nikkinen aloitti vanhojen Aku Ankka -lehtien keräämisen viime vuosituhannen lopulla. Kolmessatoista vuodessa hän on saanut kokoon yhden Suomen täydellisimmistä Aku Ankka -kokoelmista. 1950-luvulta 1970-luvulle rajoittuva kokoelma on esimerkillinen myös kunnoltaan.

- Mulla kävi sellainen mäihä kymmenen vuotta sitten, että pääsin kiinni Aku Ankan 60-luvun päätoimittajan Alli Peltosen kokoelmaan. Sain sieltä painotuoreita lehtiä, jotka oli pistetty suoraan koneesta kaappiin. Ne määräsivät kokoelmani tason ja aloin etsiä samankuntoisia lehtiä.

Keräilijät ovatkin äärimmäisen tarkkoja sarjakuviensa kunnosta. Pienikin repeämä tai haalistuneet värit vähentävät keräilykappaleiden arvoa huomattavasti.

- Luetun oloinen lehti ei puhuttele ollenkaan. Kokoelmastanikin puuttuu vielä pari numeroa, koska en ole löytänyt tarpeeksi hyviä, Nikkinen lataa.

Helmiä polypropeenipussissa

Kellarista kaivettu Tex Willer ei siis välttämättä ole aarre. Sarjakuvan arvo määrittyy sen kunnon perusteella. Valo, pöly ja kosteus ovat lehtien ja albumien pahimpia vihollisia, kertoo sarjakuviin erikoistuneen helsinkiläisen Kulkukatin poika -antikvariaatin kauppias Juha Aarnisalo.

- Huippukerääjät syynäävät lehteä vasten valoa ja katsovat onko se todella priimakuntoinen ja hintansa väärti, kauppias kuvailee.

Aarnisalon mukaan sarjakuvien keräily on ammattimaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Lehtien ja albumien kuntoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota, ja myös niiden hinnat ovat nousseet euroaikana. Jotkut hinnat ovat jopa kymmenkertaistuneet.

Elossaolevista melkein jokainen on jossakin elämänsä vaiheessa törmännyt sarjakuviin tai lukenut niitä. Vanhempana on nyt sitten varaa laittaa rahaa kiinni nostalgiaan.

Juha Aarnisalo

- Sarjakuvan suosio on kasvanut ja se näkyy. Elossaolevista melkein jokainen on jossakin elämänsä vaiheessa törmännyt sarjakuviin tai lukenut niitä. Vanhempana on nyt sitten varaa laittaa rahaa kiinni nostalgiaan, Aarnisalo sanoo.

Kovista vaatimuksista johtuen useimmat antikvariaattiin tarjotut sarjakuvat ovat liian kärsineitä kelvatakseen keräilijöiden kokoelmiin. Silloin tällöin joukosta löytyy myös yllätyksiä.

- Ehkä joka toinen vuosi kauppaan tuotujen sarjakuvien joukosta löytyy jokin helmi. Keräilykappaleeksi kelpaa useampikin, jos niitä vain on osattu säilyttää hyvin.

Julkkikset pitävät sarjakuvat hinnoissaan

Jos 20 000 euroa kuulostaa kovalta hinnalta Aku Ankasta, niin maailmalla harvinaiset sarjakuvat ovat vielä kovemmassa kurssissa. Esimerkiksi Ranskassa huutokaupattu Tintti-albumin harvinainen kansilehti vuodelta 1932 ylitti miljoonan euron hinnan.

- Maailmalla sarjakuvien arvoa nostavat esimerkiksi rikastuneet muusikot, joilla on varaa maksaa miljoona taalaa haluamastaan sarjakuvasta, Aarnisalo sanoo.

Suomessa sarjakuvia kerää vakavasti arviolta 200 - 300 keräilijää. Myös heistä osa on tuttuja julkisuudesta, mutta suurin osa pitää harrastuksen omana tietonaan.

- Joukosta löytyy kaikkea työttömistä professoreihin. Kovimpia hintoja maksaa muutama tunnetuimmista muusikoistamme, mutta nimiä en ala luettelemaan, Aarnisalo sanoo.

Kulkukatin pojan kauppiaan mukaan sarjakuvien arvo nousisi heti jos esimerkiksi jotkut suomalaiset NHL-tähdet alkaisivat kerätä sarjakuvia. Keräilyn ei kuitenkaan tarvitse olla kallis harrastus.

- Kyllä pieni lapsikin on keräilijä. Jos esimerkiksi kerää Aku Ankan taskukirjoja seinälle niin että saa kuvat näkyviin ja kirjat numerojärjestykseen niin kyse on keräilystä, Aarnisalo muistuttaa.