Hyppää sisältöön

Rattijuopumusten valvontaa halutaan tehostaa

Rattijuopumusten määrää voidaan vähentää valvontaa kiristämällä, uskovat asiantuntijat. Viime vuosina poliisin tekemät ratsiat ovat vähentyneet.

Juhannusviikonlopun aikana poliisi sai kiinni lähes 500 alkoholin vaikutuksen alaisena ajanutta kuskia. Vastaavat rattijuopumusluvut ovat poliisille surullisen tuttuja, sillä ratista kärähtäneiden määrä on pysynyt samana viimeisten 20 vuoden ajan.

Liikkuvan polisiin viestintäpäällikön Jussi Pohjosen mukaan paras keino ehkäistä rattijuopumuksia on valvonnan tehostaminen.

- Kiinnijäämisen riskin tulee olla niin suuri, että rattijuoppo liikkeelle lähtiessään mieltää sen todelliseksi. Rattijuopot eivät välttämättä mieti tekojensa seurauksia tai mahdollisen rangaistuksen ankaruutta, vaan luottavat siihen, etteivät jää kiinni, Pohjonen sanoo.

Hänen mukaansa toinen keino ehkäistä rattijuopumuksia olisi mahdollistaa alkoholiongelmista kärsivien hoitoon pääsy.  Useimpien rattijuopumusten taustalla on alkoholiongelma.

THL haluaa alkolukot autoihin

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat vaativat tiukempaa valvontaa teille ja alkolukkoja autoihin. Noin puolet rattijuopoista uusii tekonsa.

- Henkilöt, joiden alkoholinkulutus on korkealla, ovat yksi alkolukkoja tarvitseva ryhmä. Toiseksi tulevat uusijat. Olemme suositelleet alkolukkoa myös henkilöille, jotka puhaltavat kiinni jäädessään 1,2 promillea tai enemmän. Näiden kuskien uusimisriski on suurempi,  kertoo THL:n tutkija Maria Portman.

Valistus ja valvonta ovat yhtä tärkeitä keinoja rattijuopumusten ehkäisyssä. Liikkuvan poliisin viestintäpäällikön Jussi Pohjosen mukaan suomalaisten asenne on periaatteessa kohdallaan, mutta juhlatunnelmassa kontrolli pettää.

- Totta kai asennekasvatusta ja tiedollistakin puolta pitää olla, mutta en usko, että se välttämättä on siitä kiinni. Voisin kuvitella, että jokainen meistä tietää, ettei humalassa saa ajaa, ja asenne rattijuopumuksiin on hyvin negatiivinen. Siitä huolimatta meillä jää vuodessa kiinni 21 000-22 000 rattijuoppoa. Se tekee useamman kymmenen per päivä.