Tangokandidaatit kisaavat töistä tanssipaikoilla

Valkeakoskelainen Sari Hellsten ja tamperelainen Suvi Karjula ja valmistautuvat parhaillaan Tangomarkkinoille. Takana on vilkasta shoppailua ja edessä varsinaisen kisan jännittävää odotusta. Molemmat laulajat olivat mukana finaalissa jo viime vuonna.

viihde
Sari Hellsten ja Suvi Karjula kilpailevat jälleen Tangomarkkinoilla.
Anna Sirén / Yle

Tangomarkkinoiden h-hetkeen on nyt aikaa kolmisen viikkoa. Sari Hellstenin loma on alkanut ja hän pääsee jo valmistautumaan tulevaan koitokseen täyspäiväisesti.

- Kotona olen tietysti lasten kanssa ja teen kotiaskareita, mutta tango soi taukoamatta. Lauleskelen kaiken aikaa ja lapset laulava mukana, Hellsten kertoo nauraen.

Suvi Karjula aikoo tehdä vielä pienen irtioton ennen kilpailua.

- Pyörähdän sukuloimassa, jotta saan muutakin ajattelemista. Loppuviikosta alkaa sitten hillitön valmistautuminen ja tavaroiden mukaan pakkaaminen, Karjula arvioi.

Himoshoppailua ja esiintymispukuja

Kun lavalle nousevat naiset, ovat puvut ja kynnet iso osa Tangomarkkinoita. Naiset kertovat, että kaupoilla on juostu ja etsitty pukuja ja kenkiä netistäkin.

- Eri tangoihin tarvitaan erilaiset puvut ja jälleen pääsee shoppailemaan, Hellsten ja Karjula puolustavat ostointoaan.

- Puku tuo valtavasti itsevarmuutta ja silloin kokee, että esiintymiskokonaisuus on onnistunut, sanoo Suvi Karjula.

Puku tuo valtavasti itsevarmuutta ja silloin kokee, että esiintymiskokonaisuus on onnistunut

Suvi Karjula

Hän kertoo rakastavansa koruja ja olevansa hyvä tekemään heräteostoksia.

- Jos joudun etsimään jotain tiettyä pukua, tuntuu, että pää hajoaa. Sari onneksi himoshoppaajana auttaa, Suvi iloitsee.

Haukotuksia lavan takana

Suvi Karjula kertoo haukottelevansa jännittäessään.

- Se on kummallinen tapa, enkä tiedä mistä se johtuu. Haukottelu on varmaan jonkinlaista psykologista itsensä rauhoittamista – koiratkin haukottelevat ollessaan hermostuneita.

Sari Hellsten kertoo jännittävänsä enemmän haastatteluja kuin varsinaista esiintymistilannetta.

- Haastatteluissa minulta tulee puhetta vielä tavallistakin enemmän ja vaikutan ehkä yli-innokkaalta. Täytyy vaan yrittää olla ihan cool.

Kruunua kannattaa tavoitella

Sari Hellsten ja Suvi Karjula selvisivät Tangomarkkinoiden finaaliin jo vuosi sitten. Suvi Karjula levyttää ja keikkailee tällä hetkellä, Sari Hellsten puolestaan on muun muassa näytellyt Valkeakoskella musikaalissa. Kruunua kuitenkin kannattaa tavoitella, naiset vakuuttavat.

- Artisteja on tällä hetkellä enemmän kuin työ- eli tanssipaikkoja ja kilpailu jäljellä olevista on kovaa, sanoo Suvi Karjula.

- Siitä syystä artisti tarvitsee todella paljon näkyvyyttä, jotta elämää voisi suunnitella eteenpäin.

Karjula kertoo tehneensä pelkästään laulajan työtä jo kahden vuoden ajan, mutta pystyvänsä silti suunnittelemaan elämäänsä vain kuukaudeksi eteenpäin.

- Meitä on kentällä tosi paljon, joten oma paikka täytyy vakinaistaa.

Sari Hellsten kertoo myös hakevansa tangokuninkaallisuudella lisää töitä.

- Iso kilpailu toisi kerrallaan paljon töitä ja mahdollisuuden kokeilla siipiään. Lisäksi tarvitaan onnea ja hyviä biisejä sekä hyvää työtä ravintoloissa ja tanssipaikoilla, että saa yleisön tulemaan uudestaan ja uudestaan.

- Voitto tai toiseksi tuleminen on kuin pääsisi yleisölle työhaastatteluun, kuvailee Suvi Karjula.

Suvi Karjula on jo kerran päässyt toiselle sijalle. Häviö Marko Maunukselalle ei kuitenkaan jäänyt kismittämään.

- Marko oli valmis paketti, eikä minulla ollut silloin vielä keikkakokemusta tanssimusiikista. Vuonna 2010 olin vasta opettelemassa hommaa. Nyt uskon olevani paljon valmiimpi, Karjula sanoo.

- Kaikki kilpailevat kaikkia vastaan - niin miehiä kuin naisia. Mutta ei suinkaan verissä päin. On luotettava omaan linjaan ja vakuutettava, että on valmis kantamaan kruunun ja sen tuoman ison työmäärän.

- Kappale ja suoritus kerrallaan, täsmentää Sari Hellsten.