Asiakkaiden turvallisuus tärkeintä kuninkuusraveja järjestäessä

Kuninkuusravien järjestystä valvoo tänä kesänä yli sata järjestysmiestä. Tapahtuman turvallisuudesta ja järjestyksestä vastaava Ismo Korhonen tietää onnistuneensa työssään, kun palautetta ei tule.

raviurheilu
Ihmisiä katsomassa raveja
St Michel-ravien päälähtö vetää katsojia paikalle Mikkelin raviradalle.Yle / Tarja Nyyssönen

Kuninkuusravien turvallisuuteen on kiinnitetty tänä vuonna erityistä huomiota. Raveihin odotetaan Mikkelissä jopa 50 000 kävijää.

Järjestäjille asiakkaiden turvallisuuden takaaminen on haaste, kun kävijämäärät yltävät tällaisiin lukemiin. Suurien ihmismäärien kokoontuessa samaan paikkaan vahinkoja tapahtuu helposti.

Tänä vuonna järjestelyissä on panostettu etenkin kulkureittien ja sisäänkäyntien turvallisuuteen.

- Totta kai otetaan huomioon, että suuria ihmismassoja liikkuu. Alue pitää suunnitella siten, ettei siellä ole mitään sumppuja, ja ettei ihmiset tallaudu toistensa jalkoihin, tapahtuman turvallisuudesta ja järjestyksestä vastaava Ismo Korhonen kertoo.

Järjestelyissä myös kaupungilta apua

Turvallisuusjärjestelyjä on mietitty usealta kantilta. Asiakkaiden lisäksi eläinten, irtaimiston ja alueen turvallisuudesta vastaa ravien aikana omat vastuuhenkilönsä.

Tapahtumassa toimii kaiken kaikkiaan 135 järjestysmiestä ravien aikaan. Urheilupuistossa järjestettävää iltatapahtumaa valvoo puolestaan 45 järjestysmiestä. Myös viranomaisten kanssa tehdään yhteistyötä.

- Poliisi on niin sanotusti minun käsikynkässä, Korhonen vitsailee.

Myös kaupunki varautuu raveihin vahvistamalla lääkäripäivystystä. Lääkäripäivystyksestä huolehtii virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin sairaanhoitopiiri sekä arkipäivisin seudullinen sosiaali- ja terveystoimi.

Myrskyä voi olla odotettavissa muualtakin kuin hevosten kavioista

Hyvästäkin suunnittelusta huolimatta yllätyksiä voi aina sattua. Ismo Korhonen myöntää, että esimerkiksi ärhäkkä keli voi päästä yllättämään.

- Olemme pelastuslaitoksen kanssa yrittäneet arvioida, mitä alueelle voisi iskeä ja millä tavoin. Olemme esimerkiksi miettineet, miten myrskyn sattuessa reagoidaan.

Korhonen ei ole kuitenkaan huolissaan. Ravitapahtumat ovat hänen mukaansa luonteeltaan sen verran rauhallisia, ettei mitään kovinkaan radikaalia pitäisi sattua.

Samaa hän ajattelee myös ravien jälkeen Urheilupuistossa pidettävästä iltatapahtumasta. Sielläkin perusasioille pärjättäneen, kuten liikenteen sulkemisella lähialueelta tapahtuman ajaksi.

Vaikka yllätyksiä ei satu, kiirettä pitää kuitenkin sen verran, ettei Korhosella jää aikaa ravien seuraamiseen.

- Viime vuoden St. Michelistä en ehtinyt töiden takia nähdä muuta kuin päälähdön, Korhonen paljastaa.