Turun Ylösnousemuskappeli vaihtoi sähköstä maalämpöön

Maalämmön tuomaksi energiansäästöksi arvioidaan vuodessa lähes 305 000 kilowattituntia, joka vastaa noin 15 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

geoterminen energia

Maalämpökäyttöistä lämmitysjärjestelmää varten Turun hautausmaan keskellä sijaitsevan Turun ja Kaarinan Ylösnousemuskapplelin ympärille on kallioon porattu yksitoista maalämpökaivoa kukin halkaisijaltaan noin 10 cm. Kaivometrejä on yhteenlaskettuna 2,5 kilometrin verran.

Alueella ei ole hautoja. Kaivuualueet on jo katettu ja kasvavat kesänurmikkoa.

Maalämpöjärjestelmän hinnaksi tulee noin 220 000 euroa kaikkine aputöineen, ja järjestelmän on arvioitu maksavan itsensä takaisin 6-7 vuoden aikana – sitä pikemmin mitä nopeammin sähkön hinta nousee. Talvien pakkashuippuina maalämmön tukena tullaan käyttämään sähkölämmitystä.

Myös Turun Pyhän Ristin kappelissa on satsattu ekologisempaan lämmitykseen. Pyhän Ristin kappeli lämpiää osittain talteen kerätyn hukkalämmön avulla.

Vuonna 1941 valmistunutta Turun Ylösnousemuskappelia pidetään Pohjoismaiden kauneimpana kappelina. Se on yksi arkkitehti Erik Bryggmanin kansainvälisestikin tunnetuimmista rakennuksista. Kappeli myötäilee ympäröivää luontoa ja maaston muotoja, ja yhteys luontoon värittää myös kappelin interiööriä.