Korkeasaaren entinen johtaja Ilkka Koivisto on kuollut

Koivisto johti Korkeasaarta lähes kolme vuosikymmentä, vuosina 1968–1995. Ystävä ja työtoveri Jukka Salo kuvailee häntä legendaariseksi persoonaksi, jonka työhuoneesta saattoi löytää sorsapoikueen.

Ilkka Koivisto. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Korkeasaaren entinen johtaja Ilkka Koivisto on kuollut. Hän menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 80-vuotiaana. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV3.

Korkeasaaren johtamisen ohella Ilkka Koivisto kirjoitti suosittuja kolumneja ja pakinoita lehtiin ja radioon sekä oli tunnettu myös Yle Radio Suomen luontoillan asiantuntijana. Hän oli myös mukana laatimassa kaikille maailman linnuille suomenkielisiä nimiä Suomen lintutieteellisen yhdistyksen nimistötoimikunnassa.

"Koivisto ymmärsi elämän pieniä ja suuria iloja"

Korkeasaaren nykyinen johtaja Jukka Salo tapasi Ilkka Koiviston ensimmäisen kerran koulupoikana, kun Porin lyseon luontokerho teki vierailun eläintarhaan 70-luvun alussa. Koivisto opasti koululaisia ja kutsui heidät kotiinsa Korkeasaaren virka-asuntoon, mikä teki suuren vaikutuksen Saloon. Myöhemmin miehistä tuli työtoverit.

- Hän oli legendaarinen eläintarhan johtaja, sillä koskaan ei tiennyt, mitä hänen työhuoneesta löytyy – hän vai sorsapoikue, jota pidettiin keinoruokinnalla hengissä. Silloinkin, kun tapasin hänet ensimmäisen kerran, hänen perässään kulki sinisorsapoikue ja hän näytti selvästi nauttivan tilanteesta, Salo kertoo.

Ilkka Koivisto ymmärsi jo 60–70-luvun vaihteessa, että luonnon monimuotoisuus oli häviämässä, sanoo Salo. Hän oli kansainvälisestikin ensimmäisiä, jotka ymmärsivät eläintarhojen merkityksen sukupuuton partaalla olevien lajien suojelussa.

- Hän osasi myös kansantajuistaa tiedettä, oli innostava kirjoittaja ja tv-esiintyjä. Hänellä ja Sesse Koivistolla oli suuri merkitys luontotietoisuuden herättäjinä Suomessa.

Salo luonnehtii Koivistoa hyvin lämpimäksi ja huumorintajuiseksi ihmiseksi, joka oli tarkka havainnoissaan. Viime kesänä Koivisto oli esimerkiksi todennut, että Korkeasaaren valkoposkihanhien moninaiset rakkausseikkailut tarjoaisivat hyvin materiaalia Kauniit ja rohkeat -tyyppiseen tv-sarjaan.

- Ilkka Koivisto oli hyvin erityinen henkilö, ystävällisimpiä ihmisiä, joita olen koskaan tavannut. Eläintarhatoiminnassa on oltava silmää eläimille, yleisölle, tieteelle ja taiteelle, ja Ilkassa nämä kaikki yhdistyivät kuin renessanssi-ihmisessä.