1. yle.fi
  2. Uutiset

Uskonnon opetus aiheutti suuria tunteita

Opettajaksi opiskelevat haluaisivat uudistaa peruskoulun uskonnon opetusta ja korvata sen eri uskontoja tarkastelevilla elämänkatsomuksen opinnoilla. Ehdotus kaikkien uskontokuntien kannattajille yhteisistä tunneista herätti suuria tunteita kommentoijissa.

Osallistu

Monet keskustelijoista vaativat, ettei kristillisiin arvoihin pohjautuvaa opetusta saanut missään nimessä lakkauttaa. Esimerkiksi nimimerkki Eksope uskoi uskonnopetuksen auttavan ymmärtämään omia juuria ja perinteitä:

"Koko länsimainen kulttuurimme perustuu kristinuskoon ja pelkällä historian opetuksella ei uskonnon opetusta voi korvata. Kasvaakseen omia juuriaan ja alkuperäänsä arvostavaksi lapsen on hyvä tietää ja tuntea perinteidemme taustat. Kahdenkymmenen vuoden kokemuksella opetustyössä tiedän, että on paljon koteja, joissa esim juhlapyhien kristillistä taustaa ei tiedetä eikä näin voida siistää perintöä eteenpäin. En ymmärrä, miksi me suomalaiset olemme aina valmiita uhraamaan oma arvokkaan perinteemme uusille hömpötyksille. Esimerkkinä voisin mainita keskustelun Suvivirrestä ja Tiernapojista."

Nimerkki Opiskelija ei halunnut opettaa vain omaa kulttuuriperintöä, vaan toivoi uudenlaisen opetuksen auttavan ymmärtämään erilaisia kulttuureja sekä näkökulmia:

"Kaikki lapset tulisi mitä pikemmin laittaa samaan kurssiin nimeltä elämänkatsomustieto, jossa opetettaisiin kaikkia uskontoja ja elämänkatsomuksia totuuspohjalta, jotta suomalaiset oppivat ymmärtämään eri kulttuuriperintöjä; sekä omaansa että muiden. Nykyinen järjestelmä, jossa kristityt opiskelevat raamattua ja muslimit koraania ei tuota muuta kuin tietämättömyyttä. Myös eettisiä asioita olisi hyvä pohtia yhdessä, jotta mahdollisimman monia näkökulmia tulisi esiin jo koulussa, missä opettaja voi tarttua niihin ja selventää asiaa oppilaille."

Moni keskustelijoista pohti myös mielellään, millaista voisi olla uudenlainen uskonnon opetus. Nimimerkki SH pitäisi opetuksessa uskonnollisen teeman, mutta laajentaisi sen sisältöä:

"Laajentaisin uskonnonopetusta kulttuurin, mytologioiden, ihmiskunnan esihistorian ja etiikan suuntaan, mutta kuitenkin niin että itse uskonnollinen teema säilyisi ensisijaisena tutkimuksen/käsittelyn kohteena. Uskonnollinen elementti on kuitenkin aika olennainen ihmiskulttuurien historiassa ja vaikuttanut kai vahvasti ihan ihmistietoisuuden evoluutioonkin. Aika vaikea kuvitella että jossain historiassa tai filosofiassa kyettäisiin käsittelemään uskonnollisia ilmiöitä seikkaperäisesti."

Uskonnon opetuksen uudistamista kannattanut nimimerkki Jadefinn muistutti opetusalan vähistä resursseista. Yksi ratkaisu voisi olla kaikille yhteinen uskonnonopetus:

"Pitää muistaa, että tavoitteena on oppilaan oman maailmankatsomuksen muodostumisen tukeminen. Tämä - kuten koko arvokasvatus - voitaisiin aivan hyvin toteuttaa kaikille yhteisten tuntien puitteissa, erillistä opetusta ei tarvita, etenkin kun vähemmistöillä on vaikeuksia löytää päteviä opettajia, opetuksen järjestäminen hankalaa, omaa uskontoa ei voi kirjoittaa yo-kirjoituksissa eli epätasa-arvokohtia todella on olemassa."

>>Keskustelu jatkuu täällä

Lue seuraavaksi