Mangomeloni keikkuu jätskinsyöjän ykkösenä

- Olen tylsä ja syön aina vaniljaa. Suomalainen jäätelömaku on vakaa, mutta ulkomaalaisittain outo, sillä salmiakki ja lakritsa maistuvat. Eksoottiset maut ovat kohonneet suosikiksi.

Kuva: Yle

Irtojäätelökioskien myyntitilastojen kärjessä keikkuvat vanhat klassikkomaut. Esimerkiksi viime kesänä Turengin tehtaalla valmistuvien Valiojäätelöiden suosikkimauksi jäätelökioskeilla nousi vanha tuttu mango-meloni. Raikas maku on valittu myös useaan kertaan yleisöäänestyksissä uudeksi suomalaiseksi jätskisuosikiksi.

Rommi-rusina ja lakritsi keikkuvat myös kärjessä. Ingmannin lopettaessa salmiakkijäätelön palauteryöppy oli runsas: kermajäätelö palasikin täksi kesäksi takaisin kioskivalikoimaan.

Säiden armoilla

Suomalaisten jäätelönsyöntiin vaikuttaa sää. Jäätelönmyynti on täysin säiden armoilla tietää myyjä Minttu Salakari.

Jos aikuiset tietävätkin tarkasti, mitä haluavat, Minttu Salakari ihmettelee lasten kohtelua.

- Lapset eivät saa itse päättää. Heiltä kyllä kysytään, mitä jäätelöä, mutta otetaan sitten jotain muuta, Minttu nauraa.

Ehkä vanhemmat tietävät, että joutuvat itse kuitenkin syömään jäätelöjämät.

Tylsä tykkää vaniljasta

Yle Hämeen kyselyssä maistuivat suklaa, päärynä, irishcoffee pähkinä sekä mansikka ja nougat.

- Jos ostaa pallojäätelöä, silloin on herkuttelupäivä, ostan suklaata.

- Taidan olla tylsä, kun se on ikuisesti vanilja.

- Tiikeristä tulee mieleen lapsuus ja kesän ensimmäiset reissut jäätelökioskille.

- Ehdottomasti raikas ja maukas mango-meloni varsinkin kuumana kesäpäivänä.

Laktoosittomat jäätelöt lisääntyvät

Jäätelötehtaat kilpailevat yhä enemmän laktoosittomilla vaihtoehdoilla. Kuluttajat ovat kaivanneet vähälaktoosisten jäätelöiden rinnalle laktoosivapaita tuotteita, mikä ei ole ihme, sillä hyla on tehnyt jäätelöistä monen mielestä liian imeliä.

Ingmannin mukaan mangomelonikin muuttuu täysin laktoosittomaksi.

Myös mm. Ben&Jerry jäätelöiden lanseeraus on totuttanut kuluttajan erilaisiin keksisekoituksiin, joten myös kotimaiset jäätelönvalmistajat ovat lisänneet sekoituksia tänä vuonna. Ulkomailla suosittujen sorbettien ja jugurttijäätelöidenkin kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta.