THL: Kriisiapu retuperällä kunnissa etenkin kesällä

Järkyttävien tapahtumien aiheuttamiin kriiseihin on vaikea saada henkistä tukea kunnissa varsinkin kesäaikaan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck. Kriisiapua kaipaisivat etenkin nuoret.

Kotimaa

Kriisiapua järjestetään kirjavasti kunnissa etenkin kesällä. Varsinkin nuorilla on vaikeuksia saada apua, kun koulukuraattorit ja -psykologit ovat lomalla. THL on huolestunut kriisiavun saavutettavuudesta.

- Kriisiapu on retuperällä ympäri vuoden ja kesällä sitä on saatavissa lähinnä vain terveyskeskuksissa. Vain noin puolessa kunnista on edes suunnitelma kriisitilanteiden hoitamisen varalta, mielenterveys- ja päihdepalvelujen tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck sanoo.

Hänen mukaansa nuorten avuntarve on muita ryhmiä suurempi. Esimerkiksi Kauhajoen kouluampumisten seuraukset näkyvät nuorten oireiluna vielä kolmenkin vuoden jälkeen.

- Kriisiapusuunnitelma pitäisi sisältyä mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaan, mutta tämä on vain suositus. Kunnat olisi saatava ymmärtämään palvelujen tärkeys. Tutkimustietoakin on jo olemassa.

Kunnat järjestävät kriisi- ja mielenterveyspalveluja usein yhteistyössä järjestöjen kuten SPR:n ja MLL:n kanssa. Myös niiden palvelut ovat kortilla kesäaikaan.