1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely)

Yleisönäytteet täydentävät viranomaisten levähavaintoverkkoa

Viime kesänä ELY-keskus sai kansalaisilta nelisenkymmentä ilmoitusta levähavainnoista. Tänä vuonna leväepäilyjä on ilmoitettu kolme juhannukseen mennessä.

elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely)
Levää rantavedessä Rautaniemessä Kuopiossa kesäkuussa 2011.
Heidi Törnroos / Yle

Kansalaishavainnot täydentävät harvaa levähavaintoverkkoa Kaakkois-Suomessa. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Hydrobiologin Jouni Törrösen mukaan kansalaisten ilmoittamat levähavainnot parantavat levätilanteen kokonaiskuvan seurantaa.

Törrösen mukaan ELY-keskuksella on omia vakituisia näytteenottopaikkoja Kaakkois-Suomessa kaksikymmentä, joista yhdeksän on rannikolla ja yksitoista sisämaassa. Suurimmasta osasta näytteet otetaan kerran viikossa.

Viime kesänä ELY-keskus sai kansalaisilta nelisenkymmentä ilmoitusta levähavainnoista. Tänä vuonna leväepäilyjä on ilmoitettu kolme juhannukseen mennessä.

Törrösen mukaan havaintoilmoituksia ja näytteitä alkaa tulla ELY-keskukseen kun ihmiset aloittavat lomailun mökeillään.

ELY-keskus voi selvittää lähetetyistä näytteistä levän lajin ja sitä kautta sen mahdollisen myrkyllisyyden.

Törrösen mukaan postitse lähetetyn levänäytteen laatu selviää muutamassa päivässä. Jos tuo näytteen tuo itse ELY-keskukseen, se voi selvitä samana päivänä.

Keskimääräistä kylmempien vesien ansiosta Kaakkois-Suomen vakiohavaintopaikoilta ei ole tullut vielä yhtään sinilevähavaintoa tälle kesälle. Yleisöhavaintoja levästä on saatu kolme - kaikki Etelä-Karjalasta.

Lue seuraavaksi