Muinaisten roomalaisten tie paljastui metrotunnelikaivausten alta Kreikassa

Suurikokoisiin marmorikivilaattoihin oli kaiverrettu lasten lautapelejä, kun taas toisissa näkyi hevoskärryjen pyörien aiheuttamia uria.

kulttuuri

Arkeologit löysivät 70 metriä pitkän kappaleen muinaisten roomalaisten rakentamaa tietä Kreikan toiseksi suurimmassa kaupungissa Thessalonikissa. Löydetty tienpätkä oli osa kaupungin pääväylää lähes 2 000 vuotta sitten.

Marmorilla päällystetty tie kaivettiin esiin Thessalonikin uuden metrotunnelin kaivaustöissä. Metron on tarkoitus valmistua neljän vuoden kuluttua. Esiin kaivettu tie jätetään esille, kun metro avautuu vuonna 2016.

Kaivaustyöalue avattiin yleisölle maanantaina, jolloin myös pysyvän näyttelyn yksityiskohtia julkistettiin. Useisiin suurikokoisiin marmorikivilaattoihin oli kaiverrettu lasten lautapelejä, kun taas toisissa näkyi hevoskärryjen pyörien aiheuttamia uria.

Kaivausalueelta löydettiin lisäksi työkalujen ja lamppujen jäännöksiä sekä marmoripylväiden perustuksia. Projektin parissa työskentelevä arkeologi Viki Tzanakouli totesi, että roomalainen tie on noin 1 800 vuotta vanha ja sen alta löytynyt muinaisten kreikkalaisten rakentama tie on jopa 500 vuotta vanhempi.

- Olemme löytäneet päällekkäisiä teitä, jotka paljastavat kaupungin historiaa vuosisatojen ajalta, Tzanakouli totesi.

Antiikin aikainen tie löydettiin noin seitsemän metrin syvyydestä ja se noudattelee lähes samaa linjaa kuin Thessalonikin moderni päätie Via Egnatia.

Metron kaivaustyöt aloitettiin vuonna 2006. Ne tarjoavat arkeologeille harvinaisen mahdollisuuden tutkia maata tiheään asutetun kaupungin alla, mutta löydöt ovat viivästyttäneet projektia vuosilla. Vuonna 2008 Thessalonikin metroprojektin työntekijät löysivät yli 1000 hautaa, joista osa oli täynnä aarteita.

Lähteet: AP