Asiantuntija: Espanjan lainatarve saattaa kasvaa

Sampo Pankin Lauri Uotilan mukaan tappiot Espanjan pankkisektorilla voivat kohota, jos kiinteistöjen hinnat laskevat edelleen. Uotilan mielestä on ongelmallista, jos Suomi vaatii Espanja-tuilleen vakuuksia.

talous
Novagalicia-pankin automaatti A Corunan kaupungissa Luoteis-Espanjassa.
Novagalicia-pankin automaatti A Corunan kaupungissa Luoteis-Espanjassa.Cabalar / EPA

Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila arvioi Ylen aamu-tv:ssä, että Espanjan pankkien tarvitsema laina saattaa kasvaa arvioidusta 62 miljardista. Euroalue on varautunut jopa 100 miljardin apupakettiin, mikäli Espanjan talousahdinko jatkaa syvenemistään. Uotila pitää tärkeänä, ettei lainatarvetta mitoiteta alakanttiin.

- Jos kiinteistöjen ja asuntojen hinnat vielä Espanjassa laskevat lisää, tappiot voivat vielä kasvaa pankkisektorilla.

Pyyntö sinänsä oli enemmänkin positiivinen asia.

Espanja antoi eilen virallisen avunpyyntönsä pankkiensa tukemiseksi. Avunpyyntö ei rauhoittanut markkinoita, vaan esimerkiksi Yhdysvalloissa osakekurssit sukelsivat. Uotilan mukaan markkinat reagoivat ennen kaikkea yleistä eurooppalaista tilannetta vastaan.

- Pyyntö sinänsä oli enemmänkin positiivinen asia. Sen tiedettiin tulevan joka tapauksessa, aina se vähän epävarmuutta lieventää.

Uotilan mielestä on ongelmallista, jos Suomi vaatii Espanja-tuille vakuuksia Kreikka-vakuuksien tapaan.

- Se aiheuttaa varmasti epäsopua Euroopassa, jos Suomi rupeaa niuhottamaan jälleen kerran. Pelkästään tästä syystä olisi toivottavaa, että apu saataisiin hoidettua pysyvän vakausmekanismin kautta.